De beste platen van de Rolling Stones volgens Soundz

Door: Jean-Paul Heck

  1. Sticky Fingers (1971)

Het ging eind jaren ’60 niet goed met de Stones. Het drugsgebruik, gedoe binnen de band, arrestaties en natuurlijk het drama op Altamont leken het einde van de band in te luiden. Maar het gaf de band juist exact de nodige brandstof die het nodig had. Natuurlijk waren alle gebeurtenissen hard aangekomen maar Richards en Jagger gebruikten al deze ervaringen om met een werkelijk subliem arsenaal aan songs op de proppen te komen. Pak de song Brown Sugar er maar eens bij. Nooit eerder klonken de Stones zo smerig, ruig en sexy. 46 minuten lang weet Sticky Fingers met wervelende songs zoals Sway, Wild Horses en Dead Flowers de aandacht vast te houden. Een absoluut meesterwerk!

2. Exile on Main Street (1972)

Nadat Sticky Fingers de wereld op zijn kop had gezet, moesten de Stones wel met iets heel bijzonders komen. Er zullen wellicht net zoveel fans zijn die Exile on Main Street het beste beste album van de band vinden. De Stones gingen zich eerst in de Londense Olympic Studios en daarna in een villa in Zuid-Frankrijk te buiten aan alles dat aan decadentie deed denken. Maar die gekkigheid leverde wel briljante songs op. Exile on Main Street klinkt gevaarlijk, compromisloos en verrast om elke hoek. Shine a Light is een meesterwerkje, zo ook het country-lekkernij Sweet Virginia.

3. Beggars Banquet (1968)

De Stones kwamen in 1968 verfrissend uit een periode vol psychedelica. Brian Jones was er nog bij en de band bleek in topvorm te zijn. Street Fighting Man en Sympathy for the Devil zijn natuurlijk regelrechte klassiekers. Het is rootsrock en bluesrock dat de klok slaat op Beggars Banquet. In de studio was het vooral Keith Richards die de kar trok. Technicus Glynn Johns vertelde ooit aan Soundz dat de Stones tijdens de opnames van dit album pas echt tot wasdom waren gekomen. ‘ Opeens was er die magie en ook de focus om een hele goede plaat te maken.’

4. Let It Bleed (1969)

Natuurlijk hangt de meesterlijke song Gimme Shelter vast aan de deze plaat. Het is wellicht het beste openingsnummer aller tijden. Ruim vier en een halve minuut geniaal apocalyptisch musiceren. Maar de plaat zakt daarna niet in. Richards mocht voor het eerst een nummer zingen maar Let It Bleed is vooral een hele sexy-plaat. Bill Wyman vertelde ooit aan Soundz dat hij het ‘ de enige hardrockplaat’ van de Stones vindt. Naast Gimme Shelter zijn natuurlijk You Can’t Always Get What You Want en Midnight Rambler niet te versmaden. Brian Jones speelt nog mee op twee songs maar voor de rest was het zijn vervanger Mick Taylor die excelleert op dit album.

5. Some Girls (1978)

De Stones leken half jaren ’70 een beetje in verval. Na een serie meesterwerken ging het allemaal wat moeizamer en stonden Jagger en Richards elkaar naar het leven. Verrassend was dan ook de release van Some Girls. Jagger had gezien hoe disco de stad New York in haar greep hield en het resultaat was de song Miss You. Richards zaten midden in zijn heftigste drugsfase maar Jagger wist samen met Wyman, Wood en Watts de meubels te redden. Met songs zoals Shattered, het innemende Far Away Eyes en natuurlijk de classic Beast Of Burden.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...