Alles over Hackney Diamonds van de Rolling Stones

De Rolling Stones waren deze week wereldnieuws. In de Londense wijk Hackney waren Mick Jagger, Keith Richards en Ron Wood aanwezig om wat extra info te geven rondom de aanstaande release van het nieuwe Rolling Stones-album Hackney Diamonds. 20 oktober zal het album uitkomen en het is de eerste release met nieuwe songs sinds het verschijnen van de plaat A Bigger Bang in 2005.

Door: Jean-Paul Heck

Foto’s: Jean-Paul Heck

Het blijft toch een raar beeld, drie Stones naast elkaar in een stoel zonder de aanwezigheid van Charlie Watts. Na zijn overlijden was er even de vraag of het wel zinvol was om door te gaan. Met vervanger Steve Jordan die al eerder in de band van Richards speelde, bleef het Stones-schip drijvende. De New Yorkse drummer speelt nu mee op het merendeel van de songs op Hackney Diamonds. Dat was meteen te horen toen de nieuwe single Angry voorbijkwam.

De groove is anders, de totaalsound dan weer niet. Tijdens de persconferentie in Oost-Londen, werden de drie muzikanten geïnterviewd door Tonigh Show-presentator Jimmy Fallon.  Watts die overleed in de zomer van 2021, speelt wel op drie songs mee. Verrassend is dat zowel ex-Beatle Paul McCartney als Elton John meedoen op Hackney Diamonds. Daarnaast speelt oud-bassist Bill Wyman voor het eerst in 30 jaar weer mee op een plaat van de Stones.

Tijdens de jolige persconferentie werden de nodige grappen en grollen de lucht in geschoten. Jagger opperde dat de plaat ook gewoon Hit & Run of Smash & Grab had kunnen heten. Hackney Diamonds is een soort slang dat wordt gebruikt voor gebroken autoruiten die ontstaan na inbraak.  Het is een vorm van misdaad die in de ruige wijk Hackney in Oost-Londen vaak voorbij komt.

In 2016 verscheen het album Blue & Lonesome maar daarop stonden alleen maar bewerkingen van oude blues songs. Voor die release kreeg de band in 2018 wel een Grammy Award. Tijdens de persconferentie werden de nodige grappen gemaakt. Zo vroeg waarom Keith en Mick het samen zolang weten vol te houden. ,,Door niet met elkaar te praten”, merkte Jagger droogjes op.

De opnames voor Hackney Diamonds , het 28e album in de carrière van de band, begon al in 2021 in The Hit Factory/ Germano Studio’s en de Electric Lady  in New York. Ook in Londen, de Bahamas (Sanctuary in januari van dit jaar) , Jamaica (Geejam 2022)  en Los Angeles (Henderson Studio’s) werden opnames gemaakt maar die werden stilgelegd na het overlijden van Watts.

Het album werd geproduceerd door vaste Stones-producer Don Was en Andrew Watt (Justin Bieber, Miley Cyrus, Pearl Jam). Watt schreef ook aan drie van de nieuwe nummers mee. Er staan we twee songs op waarop Watts meespeelt. Wyman speelt mee op één nummer op Hockney Diamonds. Deze werden in 2019 opgenomen. Richards vertelde dat de nieuwe single Angry op Jamaica werd geschreven en in New York en Los Angeles werd opgenomen.

Fallon vroeg aan de heren of Angry (boosheid) het thema van het nieuwe werkstuk is. Daarop meldde Jagger: ,,Zeker maar we kunnen niet elke song Angry noemen.” Op 17 augustus kwamen de eerste berichten over een nieuw Stones-album naar buiten door een advertentie in de Hackney Gazette. Hierin stonden titels van de songs en werd het bekende tonglogo afgebeeld.

Daarnaast was het logo de laatste weken wereldwijd op verschillende monumentale gebouwen te zien. In het theater werd ook de nieuwe videoclip van Angry vertoond. De actrice Sidney Sweeney die ook bij de persconferentie aanwezig was, speelt in die clip de hoofdrol.

Tracklist:

Angry

Get Close

Depending On You

Bite My Head Off

Whole Wide World

Dreamy Skies

Mess It Up ( met Charlie Watts)

Live By The Sword (met Charlie Watts & Billy Wyman)

Driving Me Too Hard

Tell Me Straight (Keith Richards leadzang)

Sweet Sound of Heaven (Lady Gaga zang)

Rollin’ Stone (Muddy Waters)

Naast de Stones spelen de volgende muzikanten mee op Hackney Diamonds:

Matt Clifford, Bernard Fowler, Daryll, Jones, Steve Jordan, Lady Gaga, Chanel Haynes, Elton John, Chuck Leavell, Paul McCartney, Ben Waters, Andy Watt, Stevie Wonder en Bill Wyman.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...