Stevie Nicks – Edge of Seventeen

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in “Edge of Seventeen” van Stevie Nicks. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

“Edge of Seventeen” van Stevie Nicks is door de jaren heen een heuse uit puzzelstukjes inspiratie bestaande rockklassieker geworden. De zangeres van Fleetwood Mac bracht haar meest herkenbare solonummer uit in het voorjaar van 1982. Welke puzzelstukjes inspiratie ze heeft gebruikt, zullen we toelichten.

Allereerst putte ze uit een uiterst treurige bron. Op 8 december 1980 overleed John Lennon aan zijn verwondingen na neergeschoten te zijn. De hele muziekwereld was er kapot van. Nicks kende hem niet persoonlijk, maar haar producer Jimmy Iovine wel. Hij was degene die altijd zo liefdevol over Lennon vertelde, waardoor zij een beeld van zijn liefde had gevoeld. In diezelfde winterweek ging de gezondheid van haar oom Jonathan Nicks snel achteruit door de gevolgen van kanker.

Zijn ziektebed was kort, en hij overleed in dezelfde week als Lennon. Zij en haar neef waren degene die erbij waren dat hij zijn laatste adem uitblies. Dit was de eerste keer dat Nicks een familielid verloor, en wat ze uit in ”Edge of Seventeen” weerspiegelt haar gevoelens van dit moment. Puzzelstukje. De ‘white-winged dove’ uit het refrein refereert als vredesduif naar John Lennon, en als de duif die leeft in en van de saguora cactus voor haar oom. Ecologie was echter niet Nicks’ expertise. Ze kwam namelijk op de lyric doordat ze in een restaurant in Phoenix de volgende zin op een menukaart zag staan: “The white wing dove sings a song that sounds like she’s singing ooh, ooh, ooh. She makes her home here in the great Saguaro cactus that provides shelter and protection for her…”, wat haar prachtig in de oren klonk. Puzzelstukje.

De titel “Edge of Seventeen” heeft ook een interessante bron. Toen Nicks voor het eerst Tom Petty en zijn vrouw Jane ontmoette, vroeg ze Jane wanneer de twee elkaar voor het eerst hadden ontmoet. “At the age of seventeen.” – antwoordde Jane. Vanwege haar sterke zuidelijke accent had Nicks “Edge of Seventeen” verstaan. Een parafrase die ze zo mooi vond dat ze gelijk aan Jane beloofde dat ze er een lied omheen zou schrijven, en dat gebeurde. Puzzelstukje.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...