Vandenberg – Sin

In 2020 maakte Vandenberg een ferme comeback met een fijn album dat door de coronacrisis niet het zonlicht kreeg dat het verdiende. In de jaren ervoor had onze Nederlandse gitaarkoning al twee platen gemaakt met Vandenberg’s MoonKings. Ook prima releases maar live haalde die bezetting het echter niet bij het niveau dat Adrian Vandenberg gewend was met bijvoorbeeld Whitesnake waarin hij jaren langs de grootste concerthallen ter wereld trok. Met zanger Ronnie Romero die op 2020 zong, had Vandenberg echter een weinig loyaal bandlid binnen gehaald.

Dat heeft de gitarist op Sin met verve hersteld. Hij wist de Zweedse zanger Mats Leven (Candlemass/Yngwie Malmsteen/Therion) in te lijven en net zoals op 2020 tekenden de Nederlandse drumheld Koen Herfst en de retestrakke bassist Randy van der Elsen voor de ritmesectie. Het levert een uiterst raak werkstuk op met tracks die kunnen wedijveren met het beste dat Vandenberg in de jaren ’80 produceerde.

De productie van veteraan Bob Marlette (Alice Cooper/Rob Halford)  is ‘ spot on’ en Adrian Vandenberg put compositorisch uit een rijk arsenaal van invloeden. Pak de opener Thunder & Lightning dat aanschurkt tegen de kracht van Whitesnake in de jaren ’80. De vijfsterren bezetting legt op die track ook meteen alle kaarten bloot: virtuoos, vet, bluesy maar belangrijker nog, met een eigen DNA.

Met Leven heeft Vandenberg een zanger binnengehaald die je om een boodschap kunt sturen. Soms klinkt hij als Ronnie James Dio (Burning Skies) dan weer als David Coverdale (Sin) maar op het gehele album vooral als zichzelf. En als gitarist laat Vandenberg zich op Sin gelden zoals in zijn beste dagen: gedoseerd met veel gevoel voor melodie en sound.

Adrian Vandenberg is een gitarist die zich nooit overspeeld maar zijn eigen songs dient. Het zorgt ervoor dat elke solo op Sin je een ‘wauw’ gevoel geeft. Tussendoor toont hij zich ook nog eens de meester van de ballads in het ijzersterke Baby You’ve Changed. Met Sin kan Vandenberg solliciteren naar een plekje in de eredivisie van de mondiale hardrock, waarvan acte!

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...