Coldplay vertolkt uitbundig de kleur van liefde en saamhorigheid

Bijna een jaar na de aangekondigde reeks van vier uitverkochte concerten in de Johan Cruijff ArenA, was het op 15 juli eindelijk zover: Coldplay maakte zijn rentree sinds 2016 met hun Music of the Spheres World Tour. En deed dat in collectieve extase tijdens kleurrijk openingsconcert.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Ashley Oomen

Voor het eerst in 25 jaar geeft een buitenlandse band vier stadionconcerten in Nederland achter elkaar voor maar liefst 200.000 man. En dat is niet voor niets, want door meer concerten op één locatie te geven, reduceert ‘s werelds bekendste poprockband, bestaande uit frontman Chris Martin, gitarist Jon Buckland, drummer Will Champion en bassist Guy Berryman, hun CO2 uitstoot. Daarnaast gebruiken ze louter duurzame stroom. Na twee jaar onderzoek haalt Coldplay dan ook van alles uit de kast, zodat ze klimaatbewustzijn op een luchtige wijze kunnen doorgeven aan hun immense fanbase. Dit tonen ze uitgebreid voorafgaand aan hun concert op grote schermen (zie Duurzaamheid).

Terwijl de ArenA nog volstroomt, bijten Zoë Tauran (die we net missen) gevolgd door de Britse act Griff, het spits af als support acts. Het geluid van toetsen en drums is slecht: alles klinkt wollig en ondefinieerbaar. Ondanks dat de jonge Griff haar best doet, is dit niet haar publiek en zijn de liedjes en zang te weinig overtuigend.

Confetti, megaballonnen en polsbandjes

Klokslag 21.00 uur verschijnen de mannen van Coldplay vanuit de ‘catacomben’ en betreden ze de catwalk via een centraal, cirkelpodium. De band geeft direct gas met opener Higher Power en uitbundig spuwende, -biologisch afbreekbare- confetti, een video lichtshow en kleurrijke megaballonnen die door de ArenA zweven. Het duurzaam gerecyclede polsbandje dat elke bezoeker bij binnenkomst heeft gekregen, is een geweldige vondst. Het bandje is geïntegreerd met de muziek en lichten waardoor het hele stadion mee kleurt. De ene keer geel, dan roze of in regenboog kleuren. Het is een adembenemend gezicht.

Universum van Coldplay

Met 50.000 man betreden we dan ook twee uur lang het universum van Coldplay, waarbij alles om één boodschap lijkt te draaien: wees lief voor elkaar. En wees niet bang om liefde voor elkaar te tonen, want zoals hun slogan luidt: Everyone is an alien somewhere. Een eenvoudige, bijna clichématige, boodschap, die echter in tijden van onzekerheid juist een brede doelgroep aanspreekt.

Vele hits

In hoog tempo wisselen de vele hits elkaar af (van Paradise, The Scientist, Viva La Vida, Clocks, Yellow, Something Just Like This tot, Fix You, Magic en Sky Full of Stars). In beperkte mate klinken ook een aantal stukken van het laatste gelijknamige album dat door de vakpers matig is ontvangen. De in elkaar vloeiende songs Biutyful en Coloratura vormen een hoogtepunt -alleen de muppet-pop had achterwege mogen blijven.

Hoogtepunten en spektakel

Muzikaal gezien zijn er weinig verrassingen en klinken de songs – op de akoestische versies na- wel erg vergelijkbaar als op de studioalbums. Toch is het een concert vol hoogtepunten. Het is een show vol spektakel, wat te verwachten is bij een band van dit kaliber. De energieke Chris Martin draagt volledig het concert. De opbouw van de set is strak geregisseerd, waardoor alles klopt en het concert voorbijvliegt. Coldplay klinkt geroutineerd, met volle sound-mede dankzij de vette backingtracks inclusief strijkers en koortjes- en excelleert zonder enige moeite als collectief.

Up & Up

Ook is Martin goed bij stem en windt hij met zijn natuurlijke charme en charisma zonder enige moeite het publiek om zijn vinger. Dat geldt zeker wanneer de zanger bij het middenpodium enkele fanborden hardop voorleest, waardoor hij de kleurrijk uitgedoste broer en zus, Marvin en Nina, uitnodigt om samen op het podium te komen. Op Nina’s bord staat: Mijn wensen zijn kanker verslaan en samen Up & Up te kunnen zingen. “Met je tweede wens kan ik je helpen”, zegt de zanger. Wanneer Martin Nina de woorden ‘Never give up’ toezingt, klinkt er een uitbundig applaus en is de fan zichtbaar geraakt.

Het is tekenend voor de supergroep: zonder dat het zoet of sentimenteel wordt, blijft Coldplay op het gevoel van saamhorigheid inspelen. Door bijvoorbeeld tijdens de toegift in een intieme, akoestische setting achter in het stadion te spelen, zodat ze ook de mensen achterin kunnen bereiken. Een mooi gebaar.

Magische atmosfeer

Ook raken ze met hun universele teksten en door contact te maken. “Laten we vier minuten samen zingen en genieten zonder telefoons door in het moment te staan”, spreekt zanger Martin zijn fans toe. Wederom zwaaien duizenden handen, fonkelen lichtjes en resoneren de zanglijnen door via het publiek. Het is niet nieuw of uniek; vele andere bands gingen Coldplay hiermee voor. Maar het concept klopt – ook over kleding en kleuren is nagedacht- en het voelt oprecht, waardoor de magische atmosfeer van dit eerste Nederlandse concert ook lang na afloop een gelukzalig gevoel oproept.

—————————————————————————————————-

Duurzaamheid

Het Arnhemse bedrijf Wattsun en Zapp-Concepts voorzien de tournee van Coldplay van groene stroom. In samenwerking met een ander Nederlands bedrijf, Energy Floors, is een speciale kinetische dansvloer ontwikkeld waarbij het publiek al dansend energie opwekt.

Daarnaast kunnen concertbezoekers achter in de ArenA plaatsnemen op een fiets die batterijen oplaadt en is er dankzij de 4200 zonnepanelen op het dak van de ArenA nog meer groene energie. Verder is wegwerp plastic uit den boze en zijn eigen bekers en flessen toegestaan tijdens het concert, hoewel doppers weer niet mogen. De wereldwijde verkochte concertkaarten dragen bij aan goede doelen als Ocean Cleanup, My Trees en ClientEarth, waarbij in de laatste gevallen al vijf miljoen bomen zijn geplant. Voorafgaand aan het concert werden op twee grote schermen de verschillende projecten waar de band zich voor inzet onder de aandacht gebracht.

Verder heeft Coldplay de handen ineengeslagen met SAP en een interactieve app ontwikkeld waarbij ze fans meer willen betrekken bij de tournee door concert footage en livestreams te delen. En vooral om mensen milieuvriendelijke keuzes aan te moedigen, zoals hoe ze reizen naar hun concerten.

Coldplay.com/sustainability

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...