Blur: Niet perfect maar wel erg raak

Blur blijft toch een bijzondere band, hadden hun hoogtijdagen in de jaren ’90 tijdens de Britpopgolf, brachten toen sterke albums uit met daarop singles als; There’s no other way, Parklife, Girls & Boys en Song 2.

Door: Paul Graafmans

Daarna verdwenen ze toch min of meer van de radar en was zanger Damon Albarn vooral druk met andere, succesvolle projecten zoals The Gorillaz. Ja, er werden nog albums uitgebracht en er werden ook nog concerten gegeven, maar dat leek eerder plichtmatig dan dat er nog sprake was van het heilige vuur.
Hoe anders is het nu in 2023, allereerst is er de ijzersterke, nieuwe single; “the Narcissist” en 21 juli komt hun nieuwe album uit “The Ballad of Darren”, wat een van hun sterkere albums blijkt te zijn. De tour rondom dit nieuwe album brengt Blur zo ook in de Ziggo Dome. Nooit eerder speelde Blur in Nederland in een zaal met de omvang van deze venue. Dat wreekt zich want de bovenste ring van de Ziggo Dome is deze avond dicht. Maar daar maalden de mannen van Blur niet om.

Dat Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James en Dave Rowntree aangevuld met keyboardspeler, er zin in hebben blijkt al vanaf de eerste noten die ze spelen; daar staat geen uitgeblust jaren 90 bandje, bezig met een reünieconcert, maar een clubje jonge gasten die lekker willen knallen, openingsnummer St. Charles Square, een van de nieuwe nummers, staat als een huis en wordt enthousiast ontvangen in de helaas niet uitverkochte Ziggo Dome, als daarna Blur’s eerste succesnummer; There’s no Other Way wordt ingezet weet je eigenlijk al dat het een lekkere avond kan worden. Perfect is het allemaal niet. Soms gaan er dingen fout en wordt er een nummer in de verkeerde toonsoort ingezet.

Gaandeweg het optreden komen deze ‘Britpoplegendes’ er steeds beter in; Damon Albarn, een vijftiger inmiddels, jut als een kruising tussen een student, hooligan en met megafoon uitgerust; vakbondsleider, het publiek lekker op en hij begeeft zich er bij een aantal nummers ook tussen, dat is toch lekker zo’n frontman, Graham Coxon laat horen dat hij niet voor niks wel eens benoemd word als beste gitarist van zijn generatie; hij strooit continue lekkere riffs en noisy solo’s uit over het publiek, daarbij maakt hij zo nu en dan een grappig huppeltje of een koprol, Alex James is gewoon een solide bassist, helaas laat drummer Dave Rowntree wel eens een steekje vallen, maar het zij hem vergeven want het valt eigenlijk niet op in de band die zo lekker op dreef is.

Blur was niet te flauw met het spelen van hun hits, ze kwamen eigenlijk allemaal wel voorbij; Coffee & TV, gezongen door Coxon, Stereotypes, Parklife en uiteraard de knaller Song 2, zeker het staande publiek in de Ziggo Dome ging hierbij los, niet alleen de bekende hits gingen er in als koek bij het publiek.
Een nummer als “To The End” werd ijzersterk uitgevoerd en zorgde gelijk voor lampjes in het publiek. Als bisnummers speelden ze als eerste “Girls & Boys” dit zorgde hier en daar op de tribunes voor een danspasje en live bleek de nieuwe single “The Narcissist” goed aan te slaan bij het publiek.

Blur liet zien in de Ziggo Dome dat ze met hun tweede jeugd bezig zijn en dat ze met een sterk nieuw album op zak in staat zijn om nieuw publiek voor zich te winnen, want ze verdienen gewoon een stijf uitverkochte Ziggo Dome en volgend jaar een prominente plaats op de grote festival.

Blur: gezien en gehoord, gisteravond in de Ziggo Dome in Amterdam.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...