Guus Meeuwis: Emotioneel vakmanschap in Groots met een Zachte G

Eigenlijk vatte Paskal Jakobsen in het intro-filmpje het in een paar woorden samen: Guus Meeuwis is de enige die prachtige Nederlandse songs kan verenigen met een feestje. Tijdens de voorlaatste editie van Groots Met Een Zachte G deed hij precies dat. Het zal nog wennen worden als volgend jaar definitief de stekker van dit mooi festijn er uit gaat.

Door: Jean-Paul Heck

Er zijn sowieso weinig Nederlandse muzikanten die zo comfortabel concerteren in een vol voetbalstadion. Natuurlijk, Guus mag het elk jaar doen tijdens een event dat hij samen met zijn management Modestus op poten zet. Maar dit betekent niet dat het altijd appeltje-eitje is. Hoe blijf je origineel en hoe kan jij je trouwe fans toch telkens weer op het verkeerde been zetten?

Meeuwis bewees dit weekeinde dat hij daar nog altijd zijn hand niet voor omdraait. De introfilmpjes waren grappig. Zeker die van Koning Willem en Maxima die door, natuurlijk, Lucky TV heerlijk werden gepersifleerd. Guus werd bij Maxima ‘ Goes’ waarna Willem olijk riep: ‘Maar dat ligt in Zeeland!’ Onderbroekenlol om de boel op te warmen. Iets wat eigenlijk helemaal niet nodig is want als je je met een meezinger Per Spoor (Kedeng Kedeng) kan starten, heb je het spel al snel op de wagen. Maar Meeuwis schuwt de confrontatie niet. Al snel pakte hij uit met songs van zijn nieuwe album Uit Het Hoofd dat vorige maand verscheen. Voor Mijn Hart en het toegankelijke We Vieren Het Toch zijn nummers met diepgang die ook resoneren in een voetbalstadion.

Als tijdens zijn versie van Ralph Mc Tell’s Streets of London in de vorm van Op Straat Paul de Munnik en Thomas Acda hun opwachting maken, dan weet je al wel wat er staat te gebeuren. De twee hits, Morgen Wordt Fantastisch en Het Regent Zonnestralen die de heren later haast achteloos vertolken, zorgde voor een uitermate fijne stemming. Het gaf het concert ook een gezonde bodem waarop Meeuwis precies dat doet wat Jakobsen had gezegd: Mooie, ingetogen songs die soms aanleunen tegen het rustigere werk van Bruce Springteen en Bob Seger, afwisselen met feesttunes. Zelfs zijn bruiloft getuigen van zijn huwelijk met Manon, werden van stal gehaald. Zij, met ondermeer ook acteur en vriend Leo Alkemade, gaven Jij Maakt Het mooi een licht pathetische vertolking, waarna Diggy Dex zijn zomers dreunende Slaap Lekker kon brengen. Het is de opmaat naar een uiterst sterke versie van de Hazes-classic Geef Mij Je Angst.

Ondanks al die wisselingen bleef het niveau van zijn band verbluffend. Met muzikale karakters zoals zijn vaste pianist Jan-Willem Roozenboom, drummer Martijn Bosman, bassist Hein Offermans, gitarist en mede-componist JW Roy en natuurlijk zijn percussie spelende broer Marc, heeft Guus veel klasbakken op het podium staan. En dan hebben we het nog niet eens over de 11 koppige blazerssectie die wisselend de sound van een big band, New Orleans of funkgezelschap binnen de muren van het PSV-stadion haalde. Daarbij geholpen door het smaakvolle Hammond-geluid van Edwin Beekmans en de twee gitaristen die naadloos zorgden voor een indrukwekkende sound. Het zijn allemaal ingrediënten die Guus als totaalartiest naar een hoger niveau tilt. Een niveau dat hij gisteren tot aan de laatste song wist vol te houden. Mooi is dat hij ook de crossover naar nu zoekt. De Bosschenaar Flemming, samen met Antoon wellicht grootste talent van dit moment, verzorgde met veel enthousiasme het voorprogramma en kwam nog even terug om met de grote baas zijn hit Automatisch in combinatie met de Meeuwis-song Mag Ik Dansen te vertolken.

Het was het startschot voor een fraai einde waarbij DJ La Fuente met een knetterende set het vuurtje oppookte. Een vuurtje dat een ‘bonfire’ werd door een heerlijke vertolking van Ik Wil Je, het ultieme Vlaamse feestlied dat ooit door De Kreuners de wereld werd in geslingerd. Toch was een liedje wat Guus een paar dagen geleden spontaan schreef, de absolute uitsmijter. De tekst van We Stapelen Geluk Vandaag moest door het publiek worden aangeleerd, waarna een Procol Harum-achtige instrumentatie werd ingezet. Een paar minuten later zongen dertigduizend kelen de song mee en Guus met een gerust hart zijn fans de rug toekeren. Volgend jaar volgt de allerlaatste versie. Als ik zakdoekbedrijf Tempo was, zou ik nu alvast maar overproductie gaan draaien.

Guus Meeuwis & band – Zacht Met Een Grootste G: gisteren gezien in het PSV Stadion in Eindhoven.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...