Beyoncé overtreft de stoutste verwachtingen in Amsterdam

Of ze de grootste vrouwelijke ster ter wereld is? Natuurlijk kreeg ze het laatste decennia de nodige concurrentie van de brave Taylor Swift, de diva Adele en de onvoorspelbare Rihanna. Maar in de Johan Cruyff ArenA herstelde de Amerikaanse zangeres dit weekeinde de orde.

Door: Michael Gordon Morris

Vijf jaar terug was ze voor het laatst in Nederland en tussentijds is er veel gebeurd. Ze bracht een paar geweldige albums uit, gaf het ene na het andere politieke statement af en zag haar ster groter groeien. Maar toch blijft de zangeres tegelijkertijd een enigma. Als ze zaterdagavond exact om 20.30 haar show opent met de ballade Dangerously in Love, is het ijs meteen gebroken. Het is ook een verrassende opening. Biedt haar laatste album Renaissance veelal disco- en dance-gedragen muziek, de opening is relatief sober. Gehuld in een jurk die is ontworpen door een Nederlandse ontwerpster, begint Beyoncé vrij ingetogen. Het is echter valse schijn want na dat half-dozijn ontploft de ArenA.

Vanaf de song Energy gaat het echt los en worden de fans getrakteerd op een show die hen nog lang zal heugen. Naast een geweldige achtkoppige band, zijn het werkelijk sublieme visuals op de videoschermen, discoballen, bewegende decorstukken en een bizar groot glitterpaard die alle aandacht trekken. Daarmee is de show meer dan de overtreffende trap van datgene wat eerder in Nederland voorbij trok. Natuurlijk is niet alles wat je hoort live gespeeld maar dat is bij een spektakel zoals dit kinnesinne. Ondertussen laat Beyonce zich ook in haar ziel en privéleven kijken.
Een fragment van de embryo’s van haar kinderen was voor mij een mooi beeld. Dat schetst een passend inkijk van Beyoncé en haar gezin. De ster als moeder en echtgenoot.

Overigens had ze aan het begin van de show al duidelijk laten zien dat zij niet voor niets wordt gezien als de koningin van de queer community. Een groot testbeeld met daarop de kleuren van de Pride-vlag is alleszeggend. Zo ook de zogenaamde ‘ vogue battle’, een danswedstrijd die in de jaren ’70 erg populair was onder de homo-gemeenschap in Manhattan. Beyoncé rapt overigens tijdens deze huidige tournee opvallend veel. Dat doet ze met veel verve en branie. Ondertussen zingt ze met veel passie en een aflatende energie, de sterren van de hemel.

Waar de zangeres in het verleden nauwelijks haar publiek opzocht, daar zoekt zij ze in Amsterdam op. Ze praat met fans op de eerste rij, laat de nodige grapjes los en oogt zeer ontspannen. Ondertussen beweegt zij zich in een wereld die bijna hallucinerend is. Beyoncé hoeft niets meer te bewijzen maar dat deed ze wel. Wat een vrouw, wat een show!


Beyoncé: gezien op zaterdagavond in de Johan Cruyff ArenA in Amsterdam.

Vorig artikel
Volgend artikel

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...