De ferme ambities van Love3Less

Nee, een groentje is Simone van Vugt absoluut niet. Maar met haar debuutalbum Corner Cutter zet ze wel iedereen op het verkeerde been. Onder de naam LOV3LESS komt ze met een album op de proppen dat muzikaal alle kanten op schiet en vanaf de eerste tot de laatste noot bewondering oproept. Soundz sprak met het Multi talent.

Door: Jean-Paul Heck

Van Vugt zit al jaren in de muziek. Ze rondde zeer succesvol het conservatorium in Amsterdam af en dook in verschillende formaties op. Vanaf 2014 leek een toekomst in de muziek voor haar uitgestippeld. Totdat ze voor een vaste baan ging. Wel in de muziek maar niet als uitvoerend muzikant.

Je had een topbaan bij BUMA, een belangrijk muziekbedrijf in Nederland. Je had een vast inkomen en niemand kon je wat maken.

‘Dat klopt. Ik heb uiteindelijk vijf jaar bij BUMA gewerkt en had het daar prima naar mijn zin. Ik had een verantwoordelijke baan en maakte veel grote deals die soms over heel veel geld gingen. En er was regelmaat en financiële zekerheid. Zeker in die corona-jaren. Maar uiteindelijk wilde ik ook weer als muzikante aan de slag. Iets scheppen. Iets compleet voor mijzelf. Ik had tijdens die BUMA continu het gevoel dat ik iets niet aan het doen was dat toch echt moest gebeuren.’

Hoe bereidde je jouw terugkeer voor?

Begin 2018 had ik contact met studieleider van de popafdeling en gitaardocent Jack Pisters van het conservatorium in Amsterdam. Ik wilde toch weer een master gaan doen en daar ben ik in het voorjaar van 2019 mee begonnen. Die heb ik tot 2021 gedaan en dat was zeer leerzaam. In mijn BUMA-tijd heb ik veel geleerde over de zakelijke kant het van het muzikanten schap. Het is heel begrijpelijk dat heel veel muzikanten dat allemaal niet weten.  Ik heb voor BUMA heel veel onderhandeld. Nu gebruik ik die kennis om les te geven en dat vind ik superleuk. Het gaat niet zozeer over rechten maar hoe ga je nu goed voorbereid een onderhandeling in? En dan heb ik het over simpele dingen, zoals de technische rider en live-fee.  Het gaat vooral om het bepalen van je positie als muzikant.’

Een belangrijke steunpilaar is je collega Tessa Rose Jackson.

‘ Absoluut! We hebben samen op school gezeten en ik heb jarenlang in haar band gespeeld. Dat is alweer 10 jaar geleden maar we hebben altijd contact gehouden. Uiteindelijk heb ik haar benaderd omdat ik wel wat dingetjes had liggen. We hebben een song afgemaakt en hadden de smaak te pakken. Dat ging immers  zo lekker. Uiteindelijk vroeg ik mij af waarom we het niet samen zouden produceren. Twee meiden in de studio, achter de knoppen. Heerlijk.’

Jouw band met Tessa Rose is heel bijzonder. Waardoor werkt het zo goed?

‘ Wat ik het leukste vindt en mij het meeste plezier geeft is samen met haar de hele dag in de studio te zitten. Mijn werkmethode is heel intuïtief. Veel wat op Corner Cutter staat, is opgenomen via de app garageband. Dat werkt heel goed voor mij. Het is heel beperkend als je kijkt naar de mogelijkheden en opties. Ik kijk puur naar wat een song nodig heeft en ben absoluut niet bezig of het in een bepaald straatje moet passen. We hebben het productioneel pas op het einde naar elkaar toegetrokken. Ik wilde mij ook absoluut niet committeren aan een bepaald genre.’

 Je heb ook al een paar erg mooie videoclips gemaakt.

‘Ik ben erg heel visueel ingesteld en ik vind ook dat bij het huidige muziekklimaat beeld bij hoort. Ik doe daarnaast al mijn video editing zelf. In het proces probeer ik er mensen bij te zoeken die mij begrijpen. Alles is heel instinctief. Pak een nummer zoals Hot Love.  Het beginnetje daarvan is echt in de printruimte ontstaan toen ik nog bij BUMA werkte. Weet je, ik vond mijn baan superleuk, maar er waren altijd weer momenten waarin ik zoiets had van: ‘Oh my god, i need a new kick.’  De song is een uitnodiging aan iedereen om los te breken. Het grappige is dat die track al in 2020 is geschreven en daarna duurde het nog drie jaar voordat ik ontslag nam. Waarom?  Als je gewend dat je op de 15e een vast bedrag kijkt, geeft dat heel veel rust.’

Hoe draait het bedrijf Van Vugt nu?

‘  Ik leg alleen nog maar toe. Ik moet eerlijk gezegd veel meer losse klussen doen. Mijn grootste uitdaging is om tegen mezelf te blijven zeggen, je redt het financieel wel. Als het niet zo is dan is het prima om weer een toffe baan te nemen. Maar ik mis op dit moment het negen tot vijf ritme helemaal niet. Ik merk ook dat juist dat ritme helemaal is verschoven. Half 10 opstaan en half 2 naar bed. Die vrijheid is geweldig. Tegelijkertijd mis ik wel echt mijn cluppie bij BUMA. IK heb daar jarenlang echt met superleuke collega’s gewerkt. Dat spelletje van die onderhandelingen, dat vond en vind ik ontzettend tof.

Had dat verlangen na vastigheid iets met je jeugd te maken?

‘ Ik ben de oudste van drie kinderen en mijn ouders zorgden er in mijn tienerjaren voor dat ik in de pas moest lopen. Ik moest mij gedragen want er was al genoeg gedoe. Ik ging uiteindelijk in een rockband spelen en dat was mijn uitlaatklep. Ik verfde mijn haar rood, ging headbangen, maar thuis gedroeg ik mij goed en netjes. Weet je, ik wil veel te veel. Ik zou het liefst tien dagen in een week stoppen. Dat is iets waar ik mijn hele leven aan zal moeten werken. Niet voor niets ben ik voor de harde knip gegaan en heb ontslag genomen. Daar zit zeker ook een vorm van dualiteit in. Maar ik ga nu vol voor dit.’

Corner Cutter van LOVE3LESS is nu te koop. Voor meer informatie en tourdates, ga naar: www.lov3lessmusic.nl

Ze zal ook de support verzorgen van de clubtour van Blaudzun!

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...