Arjen Lucassen geeft met Supersonic Revolution iedereen het nakijken

Eigenlijk is het schande dat Arjen Lucassen nog altijd niet is overladen met allerlei mooie exportprijzen. Elk album van hem verkoopt wereldwijd als een malle en puur cijfermatig laat hij menig grote Nederlandse band of artiest de hielen zien. Zelfs als hij vanuit het niets een nieuwe band opricht, lopen de volgelingen achter hem aan. Vorige week kwam het debuutalbum van die groep met de naam Supersonic Revolution gewoon binnen op plek 2 in de Nederlandse albumlijst.

Tekst: Jean-Paul Heck en foto: Lori Linstruth

Tijd voor een onderhoud met hem en de zanger van die groep, de onvolprezen John JayCee Cuijpers. Volgens menigeen de beste Nederlandse rockzanger van dit moment. Dit soort kwalificaties worden natuurlijk altijd al snel op tafel gelegd maar de Limburger heeft een strot van internationale klasse. Hij en Lucassen vormen een ferm duo op de plaat Golden Age of Music die werd gemaakt met muzikanten van formaat. Allereerst is daar Joost van den Broek. Een rockproducer en toetsenman uit Noord-Brabant die grote man is achter album van bands zoals Epica, Ayreon, Powerwolf en Blind Guardian. En dat is nog maar een willekeurig rijtje.

Daarnaast is Van den Broek een virtuoos op het gebied van toetsen en Hammond-orgel. Zijn spel op Golden Age of Music doet ferm denken aan het geweld dat vroeger Jon Lord bij Deep Purple en Rick Wakeman bij Yes wisten te weg te zetten. Met Timo Somers haalde Lucassen een absolute kanjer in huis. Hij is de zoon van voormalig Vengeance-gitarist Jan Somers die in 2011 overleed. Timo speelde zelf ook in die groep en bij Delain. Om het af te maken haalde de Hagenees Koen Herfst erbij. Deze drummer speelt ook in de nieuwe bezetting van Vandenberg maar is daarnaast één van de meest virtuoze drummers in Europa.

En Lucassen zelf? Die is al jaren de koning van de progressieve rock. Vanuit zijn zelf gecreëerde ‘spaceship’ in de polders nabij Noordhoek weet Arjen Lucassen jaarlijks duizenden fans te verrassen met complete rockopera’s en conceptplaten. Maar dat hij ooit weer eens een band zou oprichten had niemand kunnen bevroeden. Maar ja, verrassingen horen bij Arjen Lucassen. Met de groep Supersonic Revolution en het album Golden Age Of Music laat hij de tijden van classic rock en galarok in vol ornaat herleven.

De Hagenees die al decennia lang in West-Brabant woont, laat zich niet graag in een hokje plaatsen. Maar de vraag of hij na zijn laatste album en tournee met de band Vengeance, nu alweer 25 jaar geleden,  ooit nog in een band zou spelen, beantwoordde hij altijd resoluut met ‘nee’. Maar gevoelens van nostalgie zorgden voor de omslag. Met Limburger John JayCee Cuijpers haalde hij de beste Nederlandse hardrockzanger van dit moment in huis. Daarnaast schoof de Brabantse producer en toetsenman Joost van den Broek aan en rekruteerde Lucassen het gitaartalent Timo Somers. Vandenberg-drummer Koen Herfst vormt samen met de dit keer bassende Lucassen de ritmesectie. De titel van het debuutalbum, Golden Age Of Music, dekt voor 100 procent de inhoud.

We treffen Lucassen en zanger Cuijpers in de Electric Castle, de naam van de homestudio die is gelegen aan een dijk net buiten Oudemolen.  Lucassen legt uit hoe het zover heeft kunnen komen. ‘ Eerlijk gezegd was er bij mij totaal niet de drang om een band op te richten. Maar het hele feestje begon toen ik door het Duitse muziekmagazine Eclipse werd gevraagd om een covertrack voor een cd op te nemen. Ik had niets maar ik vertelde hen er best wel eentje speciaal te willen opnemen. Uit een aangereikte lijstje pikte ik de ZZ Top-song Heard It On The X uit. Eén dingetje: het moest wel binnen een week klaar zijn.

Tja, daar had ik niet op gerekend.’ Razendsnel vormde hij via een whats app een band en tot zijn grote verrassing stuurde elke gevraagde muzikant binnen een week de perfecte partij terug. Lucassen:  ‘ Alles was perfect! En ik ben een enorme zeikerd dus dat verraste mij wel. Maar had ik al snel door dat we allemaal dezelfde belachelijke humor hadden. Dat smaakte naar meer en vervolgens heb ik hen de vraag gesteld om songs te schrijven die teruggrijpen naar de rock van de jaren ’70. Dat is toch het decennium waar mijn muzikale smaak werd gevormd.’ Dat is duidelijk hoorbaar op Golden Age Of Music dat laveert tussen de rock van Deep Purple, The Sweet, Queen, T-Rex en Uriah Heep.

Allemaal bands met heuse topzangers in de gelederen. De keuze viel op Limburger Cuijpers.  ‘Het mooie is dat Arjen en ik allebei zijn opgegroeid in de jaren ’70 terwijl de andere drie toch een stuk jonger zijn. Ik groeide op met ABBA, Earth, Wind & Fire en als Limburger natuurlijk met Duitse Schlagers. Udo Jurgens was een held bij ons thuis. Later kwam de rock.’ De strot van Cuijpers maar ook het latent van de andere muzikanten zorgde bij Lucassen voor het juiste gevoel. ‘Ik ben geen bluesartiest die zich down moet voelen om een song te schrijven. Ik wil lol hebben. En lol zorgt voor een sprankeling die ik nodig heb om songs te schrijven. Dat is wat zij bij mij veroorzaakten.’

Lucassen die alweer druk bezig is met de voorbereiding van een reeks nu al uitverkochte Ayreon-concerten in het Tilburgse 013, breekt in zijn huis in Oudemolen een lans voor Cuijpers. ‘Hij verving destijds net voor de opnames van een aantal live-shows een internationale topzanger (Russell Allen van de band Symphony X) . Ik liet John het meest heavy nummer zingen (Dawn of a Million Souls) en voordat ik het wist biggelden de tranen over mijn wangen.’ Cuijpers lacht. ‘Weet je, dit is gewoon mijn passie. Ik heb zoveel teleurstellingen meegemaakt en ben zo vaak tegen de muur gelopen.

Maar ik blijf gewoon doorgaan. Het is echt geweldig dat ik nu met Arjen deze plaat mocht maken.’ Lucassen onderbreekt hem. ‘ Je had destijds gewoon auditie moeten doen bij Vengeance. We hadden je meteen aangenomen. Alles klopt immers bij John.’ Maar Cuijpers blijft bescheiden. ‘ Ik zing ook in de Engelse rockband Praying Mantis. Destijds een hele grote band maar nu wel erg underground. Maar dit album met deze mannen is andere koek.’

Resteert de vraag of de podiumschuwe Lucassen met Supersonic Revolution binnenkort live is te zien. Cuijpers kijkt verwachtingsvol naar Lucassen. ‘ Pfff, ik ben zo druk met de vijf Ayreon-shows. Led-schermen, decorstukken, lasers, ontploffingen, surround-sound…Dat is een hele puzzel. Laten we eerst dat maar eens achter de rug hebben.’

Golden Age of Music van Supersonic Revolution is nu uit. Ayreon geeft tussen vrijdag 15 en zondag 17 september vijf shows in 013 in Tilburg onder de naam: 01011001 – Live Beneath The Waves.

Voor meer informatie, ga naar: www.arjenlucassen.com

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...