Steve Hackett houdt muziek van Genesis “levend”.

Steve Hackett, inmiddels ook al 73 jaar jong, – ex-Genesis (1970-1977) – won vorig jaar de prestigieuze Sena Performers European Guitar Award. Hackett heeft inmiddels 28 soloalbums gemaakt en hij is nog zeer regelmatig live te horen en te zien. Afgelopen maandag stond de meester in een uitverkocht Tivoli in Utrecht.

Door: Martien Koolen

De laatste jaren “eert” Hackett zijn Genesis verleden met het integraal spelen van een iconisch oud Genesis album. Dat deed hij o.a. al met “Selling England By The Pound” (2020) en vorig jaar met het fantastische live album “Seconds Out.”De 2023 tour “Genesis Revisited: Foxtrot at Fifty and Hackett Highlights” staat in het teken van de Genesis klassieker “Foxtrot”, het vierde studioalbum van Genesis uitgebracht in 1972. De rest van de setlist tijdens deze tour bestaat uit hoogtepunten en persoonlijke favoriete songs van Hackett’s solocarrière van klassieke albums zoals o.a. “Spectral Mornings” en Hackett’s succesvolle debuutsolo album “Voyage Of The Acolyte.”

Hackett en band, bestaande uit Nad Sylvan (zang), Roger King (keyboards), Rob Townsend (saxofoon en fluit), Jonas Reingold (basgitaar) en Craig Blundell (drums) openen deze avond in Maastricht met het instrumentale “Ace Of Wands”(1975) dat qua melodie en intensiteit heel erg aan Genesis refereert. “The Devil’s Cathedral” van Hackett’s laatste studio album “Surrender Of Silence” is bombastisch en het orgelintro is bijna klassiek te noemen; dit is trouwens het enige nummer van Hackett’s nieuwste soloalbum deze avond; veel die hard fans vinden trouwens dat Hackett minder Genesis nummers moet spelen en meer nummers van zijn meer dan uitstekende soloalbums! 

Gelukkig volgen dan twee klassieke Hackett nummers, namelijk het instrumentale paradepaardje “Spectral Mornings” (kippenvelmelodie) en “Every Day” dat een van de beste gitaarsolo’s van Hackett bevat. “Every Day” is een absolute live favoriet van Steve en zijn fans en het is zijn meeste gespeelde niet-Genesis song tot nu toe.  “A Tower Struck Down” bevat, een niet onaardige, doch overbodig, bas solo van Jonas Reingold op zijn mooie, rode Rickenbacker en “Camino Royale” “ontaardt” in een spontane jamsessie met helaas een veel te lange saxofoon solo van Rob Townsend, maar ja, dat is waarschijnlijk een kwestie van smaak… Natuurlijk mag ook “Shadow Of The Hierophant” van zijn succesvolle debuutalbum niet ontbreken; deze track gecomponeerd door Hackett en Mike Rutherford was eigenlijk bedoeld als een Genesis song voor het album “Foxtrot”, maar het kwam helaas niet door de ballotagecommissie van de andere Genesis leden… Het blijft een prachtig nummer met veel mellotron en vooral ook prachtig zwevend gitaar van Hackett; helaas worden alleen de laatste zes minuten gespeeld….

Na een korte pauze klinkt het zeer bekende mellotron intro van het epische “Watcher Of The Skies” door de akoestisch prima “verbouwde” Muziekgieterij en zijn we onderweg met“Foxtrot”, een van de bekendste prog rock albums uit de jaren zeventig. “Get ‘Em Out By Friday” is het volgende hoogtepunt en vooral de heerlijke basgitaarlijnen van Jonas Reingold klinken subliem, maar het absolute hoogtepunt is natuurlijk “Supper’s Ready”, het Genesis magnum opus, dat voorafgegaan wordt door het korte instrumentale “Horizons”, waarin Hackett schittert op de akoestische gitaar. “Walking across the sitting- room I turn the television off, sitting beside you I look into your eyes” zingt Sylvan en zo begint het drieëntwintig minuten durende symfonische spektakel dat nog steeds fantastisch klinkt en de tand des tijds zeker doorstaan heeft. De “verkleedpartijtjes” van Sylvan doen denken aan Gabriel-tijden en vocaal staat deze Zweedse zanger vanavond in ieder geval ook zijn mannetje, vooral tijdens “Time Table” is hij zeer goed bij stem. 

De toegiften “Firth Of Fifth” en “Los Endos”, de laatste voorafgegaan door een drumsolootje van Craig Blundell, zijn natuurlijk geen verrassing, maar “Firth Of Fifth”, met een van de beste gitaarsolo’s van Hackett uit zijn lange carrière verveelt natuurlijk nooit! Een heerlijke “ouderwetse” prog rock avond met Hackett als gitaarvirtuoos pur sang als middelpunt, wat kan een mens meer verlangen op een regenachtige dinsdagavond? Trouwens, Steve Hackett’s biografie “A Genesis In My Bed” is zeker ook de moeite waard om te lezen voor de diehard fans.

Steve Hackett en Band, gezien op maandagavond in Tivoli in Utrecht.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Sting in AFAS Live is waardig en tijdloos

Als de Rolling Stones een paar optredens in een...

Harmonie in populariteit: de verrassende symmetrie van Geert Wilders en rapmuziek

In de ogenschijnlijk uiteenlopende werelden van de Nederlandse politiek...

Shane MacGowan : eindelijk rust

Ik ben erg trots op dit interview maar als...

Jennifer Lopez kondigt nieuw album en film aan: This Is Me Now…

Jennifer Lopez's langverwachte nieuwe muziekproject THIS IS ME…NOW begint...