BRIDGE Festival: kroonjuweel voor gitaristen

Met het BRIDGE Festival zet Eindhoven een nieuwe standaard weg op het gebied van een gitaarfestival. Morgen is de aftrap en is tot en met zondag komen muziekliefhebbers volledig aan hun trekken. Soundz sprak met festivaldirectrice Yvonne van de Pol over BRIDGE Festival.

Door: Jean-Paul Heck en coverfoto: Marco Borgreve

In juli vorig jaar begon Van de Pol aan haar schone taak om het BRIDGE festival smoel te geven. Haar doelstelling was duidelijk: het verbinden en verbreden met de gitaar als uitgangspunt. Daarbij staat de verbinding van uiteenlopende muziekpodia in Eindhoven centraal. Van de Pol: ‘Eindhoven staat bekend als een design- en technologie stad. Daarbij heeft de stad op dit moment geen toonaangevend muziekfestival, iets dat er in het verleden wel was maar die zijn allemaal ter zielen. En dat is raar, zeker omdat Eindhoven als stad explosief aan het groeien is dus willen we de bewoners een mooi nieuwe cultureel aanbod geven.’  

Jan Akkerman

Daarbij was het de bedoeling dat zoveel mogelijk podia in de stad mee konden doen. Maar ook instellingen zoals CKE (huis voor amateurkunst en cultuurredactie Eindhoven) en zelfs de Kringloopwinkel in Eindhoven. ‘ De gitaar is het meest toegankelijke instrument ter wereld. Iedereen kent de gitaar. En met de doelstelling dat we zoveel mogelijk nationaliteiten willen bereiken was deze keuze ook een logische keuze. We wilden het niet aan één genre ophangen. Temeer omdat we zoveel mogelijk mensen willen bereiken. Daarbij komt dat Edo Righini zelf een hele goede gitarist.’ Daarnaast schuwt de organisatie ook niet de samenwerkingen met educatieve instellingen buiten de stad.

Jett Rebel

Zo zal het Conservatorium van Amsterdam een concert verzorgen in de Effenaar en ook de klassieke master opleiding van het conservatorium uit Tilburg is present.’ Als kers op de taart komt meestergitarist Steve Vai aanstaande zaterdag naar het Muziekgebouw om daar een optreden met het MetropoleOrkest te verzorgen. ‘Steve heeft de laatste jaren veel muziek met het Metropole Orkest opgenomen maar door corona konden ze dat live niet uitvoeren.

Nu dus wel en daar zijn wij ontzettend blij mee. Naast dat het een waanzinnig orkest is, verbind het Metropole Orkest enorm veel muziekstijlen en dat sluit weer naadloos aan bij de ideologie van ons festival.’ 

Het concert met Steve Vai is al uitverkocht. Maar er valt daarnaast nog genoeg te genieten. Van de Pol: ‘Steve doet nog wel een Q&A dat gemodereerd zal worden door Ko de Kloet, de man die erg veel met hem samenwerkt. Daarvoor zijn nog wel kaarten.’ Volgens Van de Pol puilt het programma uit van kwaliteit. ‘ Er staan meer dan 50 verschillende gitaristen geprogrammeerd en daarnaast is er een beurs met allerlei workshops.’ Ook staan er genoeg grote namen op verschillende podia.

Flower Kings

Naast de legendarische Jan Akkerman met Stochelo Rosenberg en Paul Schäfer geeft ook het popfenomeen Jett Rebel een concert. Ook is het gelukt om de klassieke grootmeester Thibaut Garcia te strikken voor een optreden in De Kapel DomusDela. Er zijn er talkshows met ondermeer gitarist Reinier Baas het Meneer Frits, het grand café van het Muziekgebouw en er is plaats voor metalmuziek in de vorm van Corrosion Of Conformity. Jazz brengt ondermeer het trio Montis, Goudsmit en Directie, Americana is er met de Dawn Brothers en de internationaal gelauwerde Gary Ryan geeft een masterclass. Ook het geweldige Dans Dans komt op vrijdag naar LAB-1 en het internationaal befaamde The Flower Kings gaat voor een avondje onvervalste progrock. Elke festivaldagis er ook een Heroes Night met ruimte voor talloze Nederlandse gitaarkanonnen. Kortom, Eindhoven zal vanavond woensdagavond overal bruisen.  

Van de Pol: ‘Het meest trots zijn wij op een project waarbij we echt de wijken in zijn gegaan om kinderen kennis te laten maken met de gitaar. Via Meneer Rick (een instantie in Eindhoven) hebben we 80 ukeleles gekocht en zijn we kinderen les gaan geven. Aanstaande vrijdagmiddag zullen al die kinderen in de grote zaal van Het Muziekgebouw een aantal liedjes spelen. Daar zitten straks gewoon 150 kinderen op het podium. Zij zullen samen met de klassieke gitarist Gary Ryan, die talloze lesmethodes heeft geschreven, een concert verzorgen. Dat is echt een opsteker voor al die kinderen. ‘ Volgens Van de Pol is juist dat de crux van het hele festival. ‘

Gary Ryan

De hele lijn wordt zichtbaar: van je eerste nooit op een ukelele tot de meester Steve Vai en dat allemaal in een paar dagen. Met passie en inzet kun je dus heel ver komen. Muziek is iets wat levensdoel kan zijn, je veel vreugde geeft en je leven verrijkt. En dat gaat door alle lagen van de bevolking. Voor ons is dat wellicht nog belangrijker dan al die toeters en bellen er omheen.’ 

Voor kaarten en het hele programma van het BRIDGE Festival, ga naar: www.bridgefestival.com

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Jennifer Lopez kondigt nieuw album en film aan: This Is Me Now…

Jennifer Lopez's langverwachte nieuwe muziekproject THIS IS ME…NOW begint...

Verslag van 17e Bluesfestival Hoogeveen

Zaterdag 19 oktober werd de zeventiende editie van het...

De eerste namen van Concert at Sea 2024

Het allermooiste weekend van het jaar komt er weer...

Yori wordt tegenwoordig high van het leven

Jarenlang smeedde Yori prachtige singer-songwriter-liedjes die werden gedreven door...