Metallica in de Johan Cruijff Arena Dag 1

Waar het kwakkelende Ajax al het hele seizoen poogt de Johan Cruijff Arena voor zich te winnen, slaagt het almachtige Metallica daar al na één minuut in. Op de middenstip van de Amsterdamse voetbaltempel worstelt de metalgigant zichtbaar met de enorme grootte van het ronde podium, maar met een zeer verfrissende setlist en natuurlijk die eeuwige jeugdige onbevangenheid beleeft Amsterdam een voortreffelijke premiére van de nieuwe tournee.

Tekst: Sebastiaan Quekel en foto’s: Ashley Oomen

Voor de doorgewinterde Metallica-fan is de nieuwe M72-tournee een droom die in vervulling gaat. De band speelt in elke stad die ze aandoet liefst twee keer, met op de tweede avond telkens een andere setlist. Iets dat door geen enkele band eerder is vertoond. Het staat symbool voor de vernieuwingsdrift die Metallica sinds enkele jaren bezigt. Heel veel muziek maken ze misschien niet meer, maar met een heuse concertfilm, speciale tournees (Black Album, By Request) en een gigantische merchandise (inclusief eigen whiskey) bewijst Metallica dat het na ruim veertig jaar nog altijd niet is uitgeblust.

Aan de talloze nationaliteiten (van Brazilië tot Nieuw-Zeeland) is te zien dat veel fans speciaal voor de setlist zijn gekomen. In dat opzicht stelt Metallica allerminst teleur. In een zo goed als uitverkochte Arena (alleen aan de kopse kanten van het stadion hangt een zwart doek vanwege de akoestiek) grijpt Metallica terug naar bijna alle albums, met unieke uitvoeringen van The Day That Never Comes, King Nothing (opgedragen aan onze jarige koning) en Holier Than Thou.

En – tot ieders verbazing – begint de band niet met een stadionklassieker of een nieuw nummer, maar – heel gewaagd – met een instrumental. Orion, voor het eerst in zeventien jaar (!) in ons land gespeeld, zorgt vooral op de vloer voor een gigantische ontlading. Misschien wel het beste nummer dat Metallica schreef, met die grommende baslijnen, de prachtige melodie en het ontroerende harmonieuze two-guitar middenstuk. De tranen springen in de ogen van de fans, die het amper kunnen geloven dat Metallica met juist dit lied opent.

Metallica is gewend om op een groot podium te staan, maar in de Arena is het soms even zoeken. De heren raken elkaar geregeld uit het oog, blijven zo nu en dan net iets te lang hangen in een hoekje (waardoor de fan aan de overkant weinig ziet), of staan te lang met hun rug naar het publiek. Het bandgevoel ontbreekt zo nu en dan, en dat leidt ook tot slordigheden in hun spel. Seek & Destroy gaat bijvoorbeeld meteen de mist in en moet opnieuw, en in Ride The Lightning raken de mannen even de kluts kwijt en klinkt het uit de maat.

Hebben we Metallica dus wel eens beter gezien? Absoluut. De show op Pinkpop vorig jaar wordt niet geëvenaard. Metallica heeft de afgelopen jaren veel aan kracht en precisie ingeboet: Kirk Hammett valt steeds vaker op foutjes te betrappen en Lars Ulrich, die als drummer al een slecht imago heeft, heeft steeds meer moeite om de snelle en harde gitaargeweld bij te houden.

Eigenlijk is het alleen Hetfield die na al die jaren als een huis overeind blijft staan. Ja, de scherpe randjes van zijn stem zijn er inmiddels wel af, maar er zijn maar weinig frontmannen die tegen hem op kunnen boksen. Zijn ongebreidelde energie, heerlijk charisma en krachtige strot is voor een man op zijn leeftijd (bijna 60!) nog altijd van ongekende klasse.

Of ze nou in vorm zijn of niet: een avond Metallica stelt eigenlijk nooit teleur. Ze hebben de songs, de uitstraling en niet vergeten: de show, die weer tot in de puntjes verzorgd is. Alles wordt twee uur lang opgesierd met lasers en lichten. Op de enorme torens die om de ring staan zijn projecties van albumhoezen en haarscherpe close-ups van de bandleden te zien. Tegen het eind maken vlammen en ontploffingen het spektakel compleet.

De matige akoestiek in de Arena is Metallica, net als in 2019, flink de baas. Zo laten de Amerikanen 41 jaar na oprichting zien dat ze als live-act nog altijd tot de grootmeesters van de hardere muziek gerekend mogen worden.

Komende zaterdag staan we met de Soundz stand in de Foyer van de Ziggo Dome tijdens het Pre-Show concert van Ramkot! Deuren gaan om 13:30 uur open!!

Share post:

Metallica Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Bruce Springsteen eert het leven in de Johan Cruyff Arena

Hoe zou Bruce Springsteen en zijn E-Street Band zich...

Rosemary’s Sons, oude liefde roest niet

Rosemary’s Sons had begin 2000 alles mee: Een charismatische...

De Jeugd Van Tegenwoordig dit najaar in AFAS Live en Rotterdam Ahoy

De Jeugd Van Tegenwoordig heeft zojuist een tour aangekondigd...

Depeche Mode weet Ziggo Dome te veroveren

Voor het eerste speelde Depeche Mode in hun 43...