De gun factor van Floor Jansen

Ze was al de beste rockzangeres in Nederland maar werd wereldberoemd in de Finse groep Nightwish. Totdat ze in het najaar van 2019 in het programma Beste Zangeres werd blootgesteld aan commercieel Nederland. Bijna als een kroonjuweel werd ze vanaf dat moment rondgedragen en waren het niet alleen headbangers en metalheads die meedeinden op de songs van haar.  Op haar soloalbum Paragon laat Jansen horen dat er op dit moment geen maat op haar staat.

Door: Jean-Paul Heck en foto’s: Laura Zalenga

Jaren terug sprak ik met Floor Jansen voor de eerste keer. Ze was destijds de frontvrouw van de Nederlandse groep After Forever en toen al één van de vocale top exponenten in de Nederlandse rockscene. Samen met Anneke van Giersbergen en later ook Sharon Den Adel trok ze ten strijden. Meer dan 15 jaar later zijn ze alle drie nog op het allerhoogste internationale niveau actief.  Met opmerkelijk verschil: de basis van Floor ligt in Zweden. Daar woont ze samen met haar man Hannes van Dahl en leven een muzikantenbestaan. Hannes is immers de drummer van mondiale bekende groep Sabaton.

Na een lastige periode voor beiden, schijnt de zon nu volledig in huize Jansen. Hannes is weer op tour met zijn band, Floor genas van kanker en als kers op de taart maakte ze bekend wederom zwanger te zijn. Je kunt zeggen dat het haar nu allemaal meezit. De werkelijkheid is dat er weinig muzikanten in Nederland zijn die zo hard hebben gewerkt om op de plek te komen waar ze nu staat. Het oogsten was al begonnen na haar toetreding tot Nightwish. Een wereldberoemde groep die onafgebroken wereldwijd in grote venues speelt. Na haar succesvolle ervaring in Beste Zangers kwam de honger naar eigen werk. Met het fenomenale album Paragon is het de hoogste tijd voor een tête-ȧ-tête met Floor Jansen.

Jij hebt je carrière in de metalmuziek niet even dunnetjes over gedaan op jouw album.

‘Ik wilde mensen niet het gevoel geven om datgene wat ik al jaren doe nog eens dunnetjes over te doen. Ik speel al jaren in één van de beste metal-rockband ter wereld. Nightwish heeft  in Tuomas Holopainen een songschrijver van de buitencategorie. En tja, hoeveel platen hebben ik al niet binnen dat genre gemaakt? Daarnaast wil ik mensen iets anders van mij laten zien en horen. Het doel was om de bombast van Nightwish weg te halen zodat er meer ruimte voor mijn stem zou komen. Dat is de basisgedachte geweest. In eerste instantie wilde ik zelfs alleen maar met akoestische instrumenten werken. Maar muziek is toch wel wat meer dramatiek. Aard van het beestje zeg maar.’

Paragon heeft mij danig verrast. Vooral de variatie vind ik treffend en raak.

‘Er staan echt heel veel verschillende songs op. Zowel wat betreft dynamiek als tekst. Natuurlijk is het gek dat ik nu pas met een soloalbum kom. Na After Forever wilde ik toch bewust weer een band. Dat was Revamp. Ik was toen net 30 jaar en ik wilde compromisloze metalmuziek maken. Dit keer niet. De teksten zijn erg direct en popmuziek is super compact. Normaliter ben ik zelf nogal lang van stof in mijn lyrics. Ik ga graag op zoek naar woordvormen die niet zo vaak in het dagelijkse leven worden gebruikt.  Maar ja, als negen van de tien mensen niet snappen waarover je zingt, dat passen ze niet in het format van dit album. Dat was voor mij een enorme uitdaging om dat goed te doen.’

Wat was je uitgangspunt toen je de studio in ging met producer Gordon Groothedde?

‘ Ik wilde gewoon muziek voor iedereen maken. Muziek die iedereen snapt maar ook voelt. Kijk, woorden zijn ook niet meer dan een omhulsel. Gordon begreep dat heel goed. Hij merkte ook wel dat ik iets poëtischer schrijf dan de meeste acts waarmee hij normaliter werkt.  In het begin vond hij het allemaal best moeilijk maar gaandeweg het proces begon hij steeds meer ruimte te zien. In bijvoorbeeld een song als The Calm was er duidelijk meer ruimte om veel tekst in kwijt te kunnen. ‘

Jouw carrière leest als een spannend boek met een paar fikse versnellingen in de laatste jaren, vol voor- en tegenspoed.

‘Die veranderingen zijn wel over 10 jaar uitgesmeerd. Weet je dat ik nooit de wens had om een soloplaat te maken? Ik heb mijn hele leven in bandjes gezeten. After Forever, Revamp…..Daarna kwam ik terecht in Nightwish en dat zette mijn leven absoluut op zijn kop. Het gevoel om daar nog iets naast te doen was er totaal niet. Toen ik een jaar vrij had en zwanger werd, had ik wel zoiets van: een heel jaar een kind maken vind ik wel erg saai. Laat ik maar eens het project oppakken dat ik ooit in 2008 mee begon. Dat was Northward, het project met Jorn Viggo Lofstad van de band Pagan’s Mind. Dat album verscheen in 2018.’

Toen kwam opeens de vraag van De Beste Zangers. Of je mee wilde doen. Ik had zoiets van: Floor gaat nooit ja zeggen.

‘ Dat was echt iets wat totaal niet in mijn comfort zone zat. Ik had immers altijd een haat-liefde verhouding met commercieel Nederland omdat er altijd lacherig over metalmuziek werd gedaan. Ik heb ook heel erg getwijfeld om eraan mee te doen. Voorwaarde was dat ze precies wisten waar ik vandaan kom, zodat ik niet op een bepaalde manier kon worden weggezet. Ik wilde niet dat mijn achterban zoiets zou hebben van: ‘ wat is dit nou?’ En dat de mensen die mij niet kenden het helemaal niets vonden. Dat zou de grootste antireclame in Nederland van mijn carrière geworden zijn.’

Ik begreep dat de hele hype rondom het programma ‘ De Beste Zanger’  aan je voorbij was gegaan.

‘Omdat ik niet meer in Nederland woon, had ik totaal geen idee wat de impact van deze televisieserie had. Achteraf was dat voor mij heel goed. Nu moet ik er wel hartelijk om lachen, zeker omdat ze wellicht hebben gedacht: ‘ die dame heeft echt onder een steen geleefd.’ Ze wilden mij echter heel graag hebben. Ik moest ook echt overtuigd worden om de repetities te doen.  Kijk, die Marcel Visser Band is natuurlijk geweld en soms moesten ze behoorlijk aan de bak om mijn muziek te kunnen spelen. Ik had ook nul ervaring met de televisiewereld. Maar vanaf het moment dat we gingen spelen was het meteen raak.’

Opeens was je een ster in Nederland, nadat je jaren voor nichepubliek metalmuziek maakte. Moet toch wel heel bijzonder zijn geweest.

‘ Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open. Uiteindelijk werd ook gevraagd of ik zelf niet wat showtjes wilde doen. Na zoveel jaren spelen had ik natuurlijk materiaal genoeg. Ik kon genoeg dingen uit mijn catalogus zingen maar daar was ook de wens om eigen songs te doen. En toen brak corona uit en opeens kreeg ik heel veel tijd.  Alles ging niet door. Eerst China, toen Zuid-Amerika en Noord-Amerika en ook Rusland. De hele Nightwish tour viel in duigen en de wereld veranderde in één keer volledig.’

Was er geen onrust binnen Nightwish door al jouw solosucces?

‘Nee hoor. Nightwish is zo’n sterk fundament. We hebben daar hele goede afspraken overgemaakt en iedereen heeft wel zijn projecten ernaast. Nightwish komt altijd op de eerste plaats. Zij waren in eerste instantie best wel sceptisch over commerciële televisie. Dat Nederlandse zangers en zangeressen songs van Nightwish doen…poeh! Beste Zangers is een Nederlands concept dat ook een Finse versie heeft maar die is veel minder dan hier. Ze zagen dat meteen. We boekten al in het begin voor mij een soloshow en die was razendsnel uitverkocht waardoor er al snel een tweede volgde. Daarna was het niet meer te stoppen.’

Jij heb een enorme gunfactor

‘ Dat vind ik een heel fijn gevoel maar dat kun je niet sturen. Daarom vond ik het zo belangrijk dat volledig mijzelf kon zijn in Beste Zangers. Dat is ook gelukt en heeft mensen geraakt. Voor mij is dat heel makkelijk en het is geweldig dat dit zo wordt geapprecieerd. Het is allemaal zo mooi. Al mijn shows in Nederland zijn uitverkocht en mijn album zijn in vele verschillende versies uitgekomen. Weet je, ik ben zo gelukkig en bevoorrecht mens. Echt bizar.’

Paragon (REVAMP Music) van Floor Jansen is nu uit. Voor meer informatie, ga naar: www.floorjansen.com

Shows: 27 mei Pesse/ 6 juli Royal Park / 8 juli Caprera/ 8 december AFAS

Daarnaast staat ze als support act van Metallica komende 29 april in het Johan Cruijff stadion.

Vorig artikel
Volgend artikel

Share post:

Metallica Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Bruce Springsteen eert het leven in de Johan Cruyff Arena

Hoe zou Bruce Springsteen en zijn E-Street Band zich...

Rosemary’s Sons, oude liefde roest niet

Rosemary’s Sons had begin 2000 alles mee: Een charismatische...

De Jeugd Van Tegenwoordig dit najaar in AFAS Live en Rotterdam Ahoy

De Jeugd Van Tegenwoordig heeft zojuist een tour aangekondigd...

Depeche Mode weet Ziggo Dome te veroveren

Voor het eerste speelde Depeche Mode in hun 43...