Phil Collins – Another day in Paradise

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Another day in Paradise van Phil Collins. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

Naar eigen zeggen was het nooit de bedoeling van Phil Collins om zo expliciet een nummer te schrijven voor de daklozen en andere hulpbehoevenden, maar kwam het zo op een avond bij hem. Het begon aan de piano. “I started playing and put it down on a tape so I wouldn’t forget it. Then I decided to see what would happen when I started singing.” Woorden bleven volgen, en het was pas op dat moment dat Collins besloot dat het over ‘the homeless’ zou gaan. In het lied zingt hij de tekst in derde persoon. De hoofdpersoon ziet een man de straat over lopen, terwijl hij een dakloze vrouw negeert/niet ziet staan. In de tekst smeekt Collins de mensen om niet weg te kijken van dakloosheid, omdat het voor jou en mij gewoon “Another Day In Paradise” is. Hoe moet dat voor iemand wel niet zijn die ongevraagd thuisloos is geworden?

Zoals eerdergenoemd zou Phil Collins nooit de intentie hebben gehad om een haast hypnotiserende hit te schrijven om aandacht te vragen voor daklozen, maar zou hij misschien wel onderbewust beïnvloed zijn. In een interview met The Mail on Sunday vertelt hij namelijk: “I wrote this after being in Washington DC where I was amazed by how many people I saw living in boxes.” Ook zou hij in diezelfde stad een ander schrijnend tegenstrijdig schouwspel hebben gezien. Het was bijna middernacht in DC en de stad kwam tot stilte. Daklozen zochten hun plekjes om de nacht door te brengen op roosters in de grond, waar warme lucht uit kwam om zo warm te blijven. Ook lagen ze in de schaduw van Capitol Hill, waar het Amerikaans parlement en de President zich huisvesten.

“Another Day In Paradise” werd maar wisselend positief ontvangen, omdat menigeen de rijk geworden Collins niet gekwalificeerd vonden om over dakloosheid en armoede te zingen. Hij zou het zelfs bezingen om zichzelf nog rijker te maken. Onzin, zegt hij zelf: “When I drive down the street, I see the same things everyone else sees. It’s a misconception that if you have a lot of money you’re somehow out of touch with reality.” Hij won er in 1991 wel een Grammy Award voor Record of the Year mee. Hoezo kritiek?

Vorig artikel
Volgend artikel

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...

Dexys zonder runners

‘ IK BEN MEER DAN ALLEEN COME ON EILEEN’ Hij...