Johnny & The Dinosaurs

Gitarist en songwriter Johnny is een geboren Amsterdammer, maar staat midden in de Amerikaanse folktraditie. Akoestisch gitaarspel en een collectie cowboy-akkoorden vormen de basis van zijn debuutalbum Collecting Dinosaurs, waarop folk, rockabilly en exotica elkaar ontmoeten. Meer dan hier en daar een baslijntje, drums, een pedal steel of synthesizer heeft Johnny niet nodig voor zijn lo-fi indiefolkgeluid.

Achter de artiestennaam Johnny gaat Joost Abbel (Amsterdam, 1985) schuil, al jaren een bekende in de Amsterdamse muziekscene als gitarist bij Zorita, Dieter van der Westen en Juan Juan. In het voorjaar van 2020 besloot hij zijn eigen nummers op te nemen: hij sleep zijn teksten fijn, vormde ruizige telefoonopnames om tot volwaardige arrangementen en kon na een geslaagde crowdfundactie zijn droom waarmaken: een debuutalbum op vinyl.

De titelsong is een instrumentaal kunstwerkje, waarin je de nostalgie van het verzamelen van dino’s – de ultieme jaren-negentighobby – bijna kunt proeven; Niagara Falls is een ode aan alle avonturiers die
de beroemdste waterval ter wereld hebben getrotseerd én het hebben overleefd; Hollywood Stars is een
ontroerend nummer, geschreven op de katerige ochtend na een bijzondere begrafenis. Johnny schuwt
het experiment niet, en durft het aan om zijn album, bestaande uit elf nummers, af te sluiten met een
klassieke bossa nova, Until the Morning Comes: gewoon, omdat het kan.

Collecting Dinosaurs is een rauw en intiem debuut, waarin Johnny samen met zijn band (producent Merlijn Verboom op gitaar, Robert Koomen op bas en Gijs Anders op drums) de mogelijkheden van zelfgebouwde buizenapparatuur en fifties-microfoons verkent.

Invloeden van Neil Young, Beck en Mark Knopfler klinken door in het veelzijdige album, dat werd opgenomen op old school tapemachines en gemasterd door Grammy-genomineerde Attie Bauw (The Scorpions, Judas Priest).

Socials:

Website: johnnymusic.nl
Instagram: instagram.com/johnnymusic.nl
Facebook: facebook.com/johnnymusic.nl

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...

Dexys zonder runners

‘ IK BEN MEER DAN ALLEEN COME ON EILEEN’ Hij...