Tim Knol

Soundz is benieuwd naar de muzikale helden van onze vaderlandse artiesten. Tim Knol heeft een voorliefde voor Americana, maar speelt met evenveel gemak pittige punk, zompige Bluegrass of breekbare soul. Vorig jaar verscheen zijn nieuwe album Lightyears Better, dat veel over zijn fysieke, mentale en creatieve vorm zegt. Hoog tijd om de singer-songwriter uit Hoorn naar zijn eigen creatieve iconen te vragen.

1. Lucinda Williams

“Ze heeft niet echt mijn eigen muziek beïnvloed, maar ik luister wel heel graag naar haar. Ik ken geen enkele andere vrouw met zo’n bijzondere stem en dat betovert mij dan. Ik heb haar voor het eerst in mijn tienerjaren gehoord en die liefde is nooit meer over gegaan. Het album Car Wheels On A Gravel Road heeft zulke mooie liedjes, zoals Right In Time en Drunken Angel, een schitterende ode aan Blaze Foley, ook een held van mij. Het is ook geweldige automuziek, dus als ik een lange rit heb, gaan haar platen regelmatig op. Daarnaast vind ik Lucinda Williams echt stoer en een beetje vuig, wat het ook aantrekkelijk maakt. Een soort vrouwelijke Steve Earle.”

Hét album: Car Wheels On A Gravel Road (1998)

2. Neil Young

“Natuurlijk Neil Young, al twijfelde ik wel tussen hem en Bob Dylan. Een echte kill your darlings dus, maar ik heb zo veel naar hem geluisterd en dat als inspiratie gebruikt voor mijn eigen werk. Niet zozeer qua liedjes, maar meer hoe hij zijn carrière uitstippelde en zichzelf meermaals opnieuw uitvond. Hij kan in zijn eentje heel mooi intiem spelen, maar ook met een band heel hard kan rocken. Die uitersten in afwisseling vind ik persoonlijk ook fijn. Het mooie van Neil Young is ook: you hate it or love it. Toen ik in het begin op tv kwam, kreeg ik ook zulke reacties op mijn stemgeluid. En dat is prima. Ik zie het echt als een compliment als iemand dat zegt. Zijn mooiste nummer is Cowgirl In The Sand.”

Hét album: Everybody Knows This Is Nowhere (1969)

3. Jeff Tweedy / Wilco

“Die kan echt niet ontbreken, want Tweedy is is een van de beste songwriters van mijn generatie, die nu nog actief is en heel veel schrijft. Zijn songs zijn altijd raak. Het wordt heel erg geassocieerd met Americana, maar het is ook heel erg Beatlesque met mooie melodieën, metaforen en teksten. En ik hou van zijn stem. Momenteel – maar dat verandert constant – is A Ghost Is Born mijn favoriete album, puur omdat ik die nu veel draai. Een beetje duistere plaat met een bijzonder geluid. Je zet ‘em op en je hoort meteen dat het die Wilco is en dat is zo knap.”

Hét album: A Ghost Is Born (2004)

4. Don Covay

“Ik ben heel groot fan van hem. Hij was naar het schijnt de grote inspiratie voor Mick Jaggers stemgeluid. Covay is bijzonder omdat hij een geweldig zanger was, die ook zijn eigen liedjes schreef. Dat was in zijn tijd in de soulmuziek niet zo heel gebruikelijk. Het was een echte songwriter en dat hoor je terug in zijn nummers. Zijn debuutalbum Mercy! is de soul waar ik van houd: mooie ballads en funky tracks. Pure deep southern soul zonder poespas met rare strijkers ofzo. Gewoon een goede band en knallen maar. En Jimi Hendrix speelt mee op de single Mercy Mercy mee.

Hét album: Mercy! (1965)

5. Teenage Fanclub

“Dat zijn echt inspiratoren geweest voor al mijn albums. Zij maken geweldige echte popliedjes in de traditie van The Byrds, The Beatles en Big Star. Vaatjes waar ik zelf ook graag uit tap. De plaat waar ik het meest naar heb geluisterd en ook vaak nummers van heb gecoverd in mijn liveshows is Songs From Northern Britain; een album vol volmaakte popliedjes. Wat die band extra speciaal maakt, is dat ze alle drie schrijven, dat afzonderlijk van elkaar doen, maar toch altijd als een geheel klinken. Ze voelen elkaar zo goed aan. Het zijn echte helden voor mij.”

Hét album: Songs From Northern Britain (1997)

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...

Dexys zonder runners

‘ IK BEN MEER DAN ALLEEN COME ON EILEEN’ Hij...