Robbie Williams: De topvorm is terug

Hij leek toch een beetje ‘ over the hill’, onze Robbie Williams. Eens een grote ster die op alle vlakken was voorbij gerend door jonge broekies zoals Ed Sheeran en Harry Styles. Maar De man uit Stoke-on-Trent zit de laatste jaren goed in zijn vel. Hij maakte een alleraardigst album met ons ‘ eigen’ Metropole Orkest en werkte aan zichzelf.

Door: Jean-Paul Heck en foto’s: Sven Hoogerhuis

En dat was te zien in Ziggo Dome. Waar hij het laatste decennia soms wat fatsig oogde, daar liep hij nu te paraderen met een heuse sixpack. ‘ Ik ben Robbie Williams, dit is mijn band en dit is mijn kont!’ En zo is het. Alle verslavingen en depressies ten spijt, op zijn 48ste zit Williams goed in zijn vel. De haartjes zijn grijs, de stem soms wat rafelig maar wat geeft dat. Dat hij met speels gemak nog altijd drie keer de Ziggo Dome kan vullen zegt veel over de loyaliteit van zijn fans, Maar hij heeft ook een oeuvre waar je U tegen kunt zeggen. De eerste hits kwamen met Take That en daarna volgde een bijna niet te evenaren reeks hits rondom de eeuwwisseling. Het was een periode dat Robbie Williams niet te stoppen was.

Met de jaren kwam echter de twijfel. Twijfels die hij nu heeft overwonnen en daar ook heerlijk de spot mee drijft. Dat hij er weer appetijtelijk uit ziet, is alleen maar mooi meegenomen. Als er een beeld voorbij komt waarop zijn kont is te zien? Robbie komt er gewoon mee weg. ‘ Ik was 17 toen de foto werd genomen. Best een beetje raar toch?’ Het publiek zet hij ook een paar keer op zijn nummer. ‘Maak nu maar snel je foto’s, want in juni ben ik weer vet!’ Ondertussen dirigeert hij zijn retestrakke band door een perfecte greatest hits show. Ze zijn er allemaal, inclusief een hommage aan Take That. Maar toch is het anders dan een paar jaar terug. De shows op ondermeer Pinkpop en in Nijmegen konden zeker de beugel maar de scherpte, het plezier en de humor leken verdwenen. Williams draaide op routine en zag er uitgeblust uit.

Je kon de komende jaren wel een beetje uitstippelen. Maar wat hebben we ons in de maling laten nemen. Het nieuwe XXV-album had ons al wakker moeten schudden. Een heerlijke orkestrale plaat waarop hij zijn hits in een nieuw jasje stak.  In Amsterdam zag hij er afgetraind uit en was hij precies de Robbie Williams die ik in 2001 voor de eerste keer zag optreden in het Ahoy in Rotterdam. Het album en deze tournee zijn wellicht het begin van weer een mooie reeks. In Ziggo Dome liet de Engelsman zien dat zijn devies ‘ Let Me Entertain You’ geen holle frase is. ‘ Focking Robbie Williams is nog altijd ‘Focking good!’

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...

Dexys zonder runners

‘ IK BEN MEER DAN ALLEEN COME ON EILEEN’ Hij...