Evanescence en Within Temptation: Topvorm in de Ziggo Dome

Tekst: Jean-Paul Heck en foto’s: Ashley Oomen

Het moet gekmakend zijn geweest voor zowel Evanescence als Within Temptation. Telkens weer werd de tour verschoven en eerlijk gezegd ging ik twijfelen of het ooit nog van de grond zou komen. Maar eindelijk was het zover. Samen met Nightwish spelen de respectievelijk Amerikaanse- en Nederlandse groep in de eredivisie van de moderne metal. Deze co-headlining show stond dan ook bij velen hoog op het verlanglijstje. When Worlds Collide brengt de supermachten van symfonische metal en gotische rock bij elkaar.

Evanescence

Evanescence verraste vorig jaar met het sterke album The Bitter Truth. Een uiterst persoonlijk album va zangeres Amy Lee die de afgelopen regelmatig bandleden zag vertrekken. Nieuwe nummers zoals Made of Stone en Will Hunt passen perfect in het plaatje van deze Amerikanen maar voegen ook een stevige dosis emotie toe. Natuurlijk greep de band in Amsterdam terug naar oud werk. Going Under deed het goed. Maar ook het nieuwe en ijzersterke Part of Me.

Evanescence

Lee lijkt tijdens de coronacrisis alleen maar gegroeid te zijn als vocalist. De manier waarop ze het intieme Far From Heaven van achter de piano vertolkte, was van een immense schoonheid. Natuurlijk kwamen er de nodige song van de plaat The Open Door uit 2006 voorbij. Het is duidelijk dat destijds de nadruk om bombast veel groter was. Maar ja, een nummer zoals Imaginary blijft een prachtige oorwurm die dan ook dankbaar door het publiek werd meegezongen. Dat gold ook voor tranentrekkers als My Immortal,  Use My Voice en de heerlijke afsluiter Bring Me To Life.

Evanescence

Met bombast heeft Within Temptation geen enkel probleem. Dt bleek wel in de Ziggo Dome. Tegen een fraai futuristisch decor, toonden Sharon Den Adel en haar mannen dat ze nog niets aan slagkracht hebben ingeboet. Een paar jaar terug reisde ik naar London om Within Temptation in Brixton Academy te zien. Maar de huidige showproductie is velen malen groter en spectaculairder. Er werd geopend met het weelderige Our Solemn Hour waarna de pakkers Faster en Paradise (What About Us?) volgden.

Within Temptation

Natuurlijk kwamen alle WT-krakers voorbij. Vanaf een videoscherm zong voormalig Nightwish-zangeres Tarja Turunen haar partij in het nummer Paradise. Natuurlijk was daar een politiek statement van de band. Den Adel stapte bij de vertolking van Raise Your Banner naar voor met de Oekraïense vlag. Mooi is het om te horen dat classics zoals Ice Queen en Mother Earth moeiteloos de tand des tijds hebben doorstaan. Logisch dat onze Nederlandse trots afsloot met deze krakers en jawel, nooit eerder hoorde ik zulke perfecte live-uitvoeringen van deze nummers.

Within Temptation

Tijd voor Within Temptation om zich weer te richten op nieuwe songs want één ding maakte deze avond duidelijk: de band is hongerig en klaar om nog een stapje hoger te maken.

Within Temptation

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...

Dexys zonder runners

‘ IK BEN MEER DAN ALLEEN COME ON EILEEN’ Hij...