Bryan Adams: voorspelbare klasse

Je kan een concert van Bryan Adams gewoon vergelijken met concerten van bands als AC/DC en Status Quo. Je weet precies wat je kunt verwachten en toch ga je in een jubelstemming naar huis. Overigens is dat niet helemaal waar. Een paar jaar terug kleedde hij zijn band wel heel erg uit en kwam hij met een trio naar Nederland. Het werkte niet en dat heeft Adams maar al te goed begrepen.

Tekst: Jean-Paul Heck en foto’s: Sven Hoogerhuis

Voor zijn nieuwe Get Up-tour greep de Canadees weer terug naar een vijfmanformatie met daarin de oudgedienden Keith Scott op gitaar en Pat Steward op drums. Grappig trouwens om Steward weer terug te zien, omdat Mickey Curry vanaf de release van Reckless eigenlijk de vaste keuze was voor Adams.  Het blijft bijzonder met wat voor een speels gemak Adams zijn oude- en nieuwe songs live weet te brengen.

Mochten helden zoals Mick Jagger, Tom Jones en Paul McCartney al de eeuwige jeugd hebben, dan is Adams één van de logische opvolgers. De man zingt nog altijd waanzinnig en weet met zijn rake praatjes altijd de juiste snaar te raken. In de Ziggo Dome waren Adams en zijn mannen in absolute topvorm.

Misschien missen zijn laatste platen de urgentie en de klasse van oude albums zoals Cuts Like A Knife en Reckless, maar hij heeft, meestal met Jimmy Vallance, zoveel ongelooflijke mooie nummers geschreven, dat hij live moeiteloos kan laveren tussen oud en nieuw materiaal.

In de Ziggo Dome startte hij met het nieuwe Kick Ass met een voice over van John Cleese, waarna hij meteen overschakelde naar drie hits op een rij: Can’t Stop This Thing We Started, Somebody en One Night Love Affair. Tja, dat is lekker beginnen. Uiteindelijk zou Adams twee uur lang de perfecte balans weten te vinden tussen hits en wat minder bekend materiaal.

Natuurlijk werd zijn laatste album So Happy That It’s Hurts in het zonnetje gezet. Het met maatje Vallance geschreven I’ve Been Looking For You maar ook de met Gretchen Peters gepende titelsong van de plaat kwamen voorbij. Na het officiele gedeelte dat werd afgesloten met het nog immer beklijvende Cuts Like A Knife, was de eindsprint grotendeels voor de hits.

Run To You werd naadloos gespeeld, waarna Adams zich ontfermde over de Frankie Valli-kraker Can’t Take My Eyes Off You. Het slotakkoord was voor zijn wellicht mooiste ballade Straight From the Heart waarna de crowdpleaser All For Love het feestje beëindigde.

Bryan Adams: gezien en gehoord op woensdag 23 november in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...

Dexys zonder runners

‘ IK BEN MEER DAN ALLEEN COME ON EILEEN’ Hij...