Relax: Het nummer dat BBC Radio niet meer wilde draaien

Deze inhoud is alleen beschikbaar voor Soundzlife leden.

Schrijf je in voor het gratis basis abonnement en krijg toegang tot alle artikelen
Weet alles over muziek!

Het succes dat Frankie Goes To Hollywood heeft behaald met de single ‘Relax’ zal mede door BBC Radio tot stand zijn gekomen. Niet doordat de radiozender het nummer eindeloos op zender heeft gedraaid. In tegendeel zelfs. Het nummer werd tijdelijk verbannen van de zender vanwege de ‘controversiële tekst’. Daar trok het Britse publiek zich in ieder geval niet veel van aan.

Tekst: Stijn Baarendse

On This Day: 13 januari 1984 BBC Radio weigert ‘Relax’ te draaien op de zender

De explosie kwam wat laat op gang. Frankie Goes To Hollywood bracht debuutsingle ‘Relax’ in oktober 1983 uit, maar dat deed nog niet veel stof opwaaien. Het bereikte tot januari 1984 niet eens de top 40 in Groot-Brittannië. Producer Trevor Horn zag de heren van de band optreden in een Brits televisieprogramma met wat toen nog een eerste versie van het nummer was. Hij zag er potentie in. Niet alleen in de band maar vooral ook specifiek in het nummer dat ze speelden, ‘Relax’ dus.

De band tekende bij de platenmaatschappij van Horn, ZTT Records, en begonnen onder zijn leiding aan het perfectioneren van ‘Relax’. Het management wilde dat de band verschillende thema’s zou uitdragen. Seks, oorlog en religie werden thema’s waarmee de band iets teweeg zou moeten brengen binnen de toentertijd huidige popmuziek. Dat de homoseksualiteit van bandleden Holly Johnson en Paul Rutherford ingezet zou worden op de platenhoezen en in videoclips leek het management een slimme zet.

De band klonk echter volgens producer Horn niet goed genoeg om de single de juiste mix te geven. Zo is het dus gekomen dat zanger Johnson de enige van de band is die in het nummer te horen is. De muzikale partijen werden op verzoek van Horn ingespeeld door meerdere gastmuzikanten, wat de definitieve versie van het nummer laat uitkomen op een kostenplaatje van zo’n 70.000 Britse ponden.

Van de zender

Op 5 januari 1984 trad de band op in het beroemde televisieprogramma Top Of The Pops. Invloedrijk als het programma was deed dit de populariteit van het nummer veel goeds. Het nummer steeg in de hitlijsten. Logischerwijs gingen de radiozenders hier in mee. Echter niet dj van BBC Radio Mike Read.

Op 11 januari liet de dj zich negatief uit over ‘Relax’. De hoes en de tekst zouden volgens hem veel te suggestief en te homoseksueel getint zijn. Het nummer draaien? Echt niet! Hij weigerde dit nog te doen. Op 13 januari 1984 kwam ook het bericht dat BBC Radio deze mening deelde en het nummer zou niet meer op de zender te horen zijn. Later zou blijken dat de zender vóór de uitlatingen van de dj al met het idee worstelde.

Onverminderd succes

De mannen van Frankie Goes To Hollywood zullen er weinig van gemerkt hebben, qua populariteit in ieder geval. Het nummer steeg een week later naar plaats 2 in de hitlijst. Nog een week later zou het nummer de hoogste positie bereiken. Top Of The Pops, onderdeel van de BBC, deelde logischerwijs deze mening en zond na de aankondiging van de nummer 1 een stilstaand beeld van de band uit. Het kwam de BBC op forse kritiek te staan aangezien zij de enige zender waren die deze maatregel had getroffen. Na een tijd werd deze maatregel dan ook opgeheven.

De popklassieker kreeg tijdens de Britt Awards zelfs de prijs voor Best British Single. Alleen in het Verenigd Koninkrijk verkocht de plaat al meer dan 2 miljoen exemplaren. BBC plaatste ‘Relax’ dan ook de jaarlijst met beste singles en werd het ook weer uitgezonden tijdens een speciale kersteditie van Top Of The Pops. Alsof er niets gebeurd groeide de plaat uit tot een ware jaren ’80 klassieker.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...

Dexys zonder runners

‘ IK BEN MEER DAN ALLEEN COME ON EILEEN’ Hij...