De geheime boodschappen van The Beatles te horen in de rechtszaal

Deze inhoud is alleen beschikbaar voor Soundzlife leden.

Schrijf je in voor het gratis basis abonnement en krijg toegang tot alle artikelen
Weet alles over muziek!

The Beatles brachten veel teweeg. In allerlei opzichten natuurlijk. Een feit dat iedereen zal beamen. Er kan dan ook veel van de muziek gezegd worden, zoals bijvoorbeeld vernieuwend of revolutionair. Je kunt het logischerwijs ook niet mooi vinden of juist zo mooi dat het iets met je doet. Dat laatste gebeurde in wel heel extreme mate eind jaren zestig. De muziek deed ene Charles Manson, welbekend, wel erg veel. Het zou hem zelfs hebben aangezet tot het organiseren van een reeks moorden. En door dit absurde verhaal is het dus gebeurd dat The Fab Four werden gedraaid in een rechtszaal in Californië.

Tekst: Stijn Baarendse

ON THIS DAY – 19 januari 1971: De dag dat The Beatles te horen waren in de rechtszaal

In 1967, na een lange gevangenisstraf en een verleden vol strafbaarheden, trok de voor de buitenwereld nog onbekende Manson richting San Francisco. Hier verzamelde hij een groep hippies om zich heen. De commune trok door naar Los Angeles en noemden zichzelf The Manson Family. Manson gedroeg zich op dat moment steeds meer als een sekteleider en zette zijn volgelingen dan ook aan tot criminele daden. Hetgeen de daden opleverde mochten zij inleveren bij de grote leider.

Vier engelen

Manson en zijn Family waren in die tijd overdreven gefixeerd op de Bijbel en The Beatles. De vier bandleden zouden vier engelen zijn uit Openbaringen, een onderdeel van de Bijbel. De man werd paranoïde en begon allerlei bijzondere dingen te roepen. Zo zou de muziek van The Beatles een bevestiging zijn op de apocalyptische voorspellingen die hij had gedaan. Er zou een rassenoorlog tussen de blanken en de zwarten uitbreken en de bestaande orde zou omver worden geworpen. Manson en de zijne zouden daarna worden geïnstalleerd als de nieuwe hiërarchie.

The White Album van The Beatles zette Manson helemaal op z’n kop. Vooral de nummers ‘Helter Skelter’, ‘Revolution 1’, ‘Revolution 9’, ‘Blackbird’ en ‘Piggies’. Hij maakte plannen onder de naam Helter Skelter om op absurde wijze onrust te zaaien. Er zouden moorden gepleegd worden op belangrijke blanke mensen, die dan in de schoenen van de zwarte bevolking werd geschoven.

Gruwelijke moordenaars

Leden van de Family pleegden vanuit dat oogpunt begin augustus 1969 enkele moorden in Los Angeles. Deze werden wereldberoemd omdat zij de moorden pleegden op actrice Sharon Tate, echtgenote van regisseur Roman Polanski, en een dag later op zakenman Leno La Bianca en zijn vrouw. Daarnaast werden bij de moord op Tate nog 5 aanwezigen vermoord. Beide dagen gingen de moordenaars gruwelijk te werk. Met messen, vorken en geweren werden de slachtoffers om het leven gebracht. In bloed schreven de sekteleden teksten op de muur als ‘Pig’, ‘Death to Pigs’, ‘Rise’ en ‘Helter Skelter’. Allen verwijzend naar de liedjes van The Beatles.

Geheime boodschappen in de nummers van de band zouden Manson en The Family ertoe hebben gezet deze daden te verrichten. Door de praatgrage sekteleden wist de politie al snel dat het ging om The Manson Family. Hoewel Manson bleef volhouden nooit te hebben aangezet tot de moorden moesten hij en de ‘familie’ voor de rechter verschijnen. Naast deze moorden zouden zij ook terecht staan voor meerdere diefstallen, andere misdaden en zelfs een moordpoging op president Gerald Ford.

De proef op de som

Om de rechtszaak te bekostigen bracht Manson een heus muziekalbum uit, genaamd Lie: The Love and Terror Cult. De sekteleider bleef volhouden dat muziek van The Beatles reden was van de gewelddadigheden. Wat doe je dan als jury, in zo’n veelbesproken rechtszaak? Precies, je neemt de proef op de som. Op die manier is het dus voorgekomen dat de muziek van The Beatles is afgespeeld in de rechtszaal en heeft de jury aandachtig zitten luisteren naar de vier heren uit Liverpool. Om op die manier onomstotelijk vast te kunnen leggen dat de wereldbekende en immens populaire liedjes van The Beatles niet zouden aanzetten en oproepen tot de gewelddadige handelingen van The Manson Family. De jury luisterde goed en aandachtig en concludeerde, hoe kan het ook anders, dat Manson niet helemaal goed bij z’n verstand was. Met de muziek was in ieder geval niets mis.

Ongekende populariteit

De doodstraf was de uitspraak van de rechter. Echter zou dit later worden omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Manson bleef ook in de gevangenis erg populair en ontving in zijn tijd achter de tralies, naar schatting, tienduizenden brieven van bewonderaars per jaar. Vele verzoeken om vrij te komen werden afgewezen. In 2014 kondigde Manson het huwelijk tussen hem en de 26-jarige Afton Elaine ‘Star’ Burton aan. Het huwelijk werd een jaar later afgeblazen. De reden? De jonge meid zou vooral uit zijn geweest op het lichaam van Manson om na zijn dood tentoon te kunnen stellen. In november 2017 stierf de 83-jarige Manson in een ziekenhuis in Bakersfield.

Er zijn ontzettend veel muzikale verwijzingen naar de zaak rondom Manson in de loop der jaren voorbij gekomen. Van bandnamen tot verwijzingen in liedteksten. De muziek die Manson zelf uitbracht rondom de tijd van zijn rechtszaak is tot op de dag van vandaag nog gewoon te koop en te beluisteren. De muziek van The Beatles is dat gelukkig ook.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...

Dexys zonder runners

‘ IK BEN MEER DAN ALLEEN COME ON EILEEN’ Hij...