Bon Jovi maakt met Crush ook in de zeroes indruk

Deze inhoud is alleen beschikbaar voor Soundzlife leden.

Schrijf je in voor het gratis basis abonnement en krijg toegang tot alle artikelen
Weet alles over muziek!

Het was de tijd waarin boy- en girlbands de muziekwereld in hun greep hadden, de mondiale muzieksmaak nam bijzondere vormen aan. Rond Bon Jovi was het alweer een periode van vijf jaar stil. Althans stil, zanger Jon Bon Jovi en gitarist Richie Sambora brachten nog wel soloalbums uit. De zanger plande een volgend soloproject, maar besloot in 1999 toch met de gehele band aan de slag te gaan. Onder de werktitel ‘Sex Sells’ begonnen ze aan wat uiteindelijk het album Crush zou worden. Een album dat de oude fans verraste, maar vooral ook zorgde voor veel nieuwe fans.

Tekst: Stijn Baarendse

On This Day: 13 juni 2000 release Bon Jovi – Crush

13 juni 2000 was de releasedatum van het album. Na de release van de monsterhit ‘It’s My Life’ was het uitkijken naar het nieuwe album. Een single vol power, bravoure en een pakkende tekst. Over de bekende zin ‘Like Frankie said, I did it my way’ ontstond volgens de zanger destijds nog een discussie met gitarist Sambora: “You can’t write that damn lyric, he said. Nobody cares about Frank Sinatra but you. And I wrote it anyway.” Het bleek een schot in de roos.

Uitgebalanceerd

Het album leverde de band een eerste Grammy-nominatie voor beste album op, die van beste Rock album. Iets wat opmerkelijk is als je kijkt naar eerder uitgebrachte albums. Het werd in ieder geval goed ontvangen, door de fans en door de critici. Een uitgebalanceerd album met verrassende rocktracks, een paar kenmerkende Bon Jovi ballads en ruimte voor het uitstekende gitaarspel van gitarist Sambora.

Fan favorieten

Toch bleef het succes van de singles beperkt. ‘It’s My Life’ werd wereldwijd een grote hit, maar de andere tracks zijn wat dat betreft nooit echt klassiekers geworden. Voor de doorgewinterde fans daarentegen wel. ‘Just Older’, ‘One Wild Night’, ‘Two Story Town’ zijn stuk voor stuk veel gespeelde nummers tijdens liveoptredens. ‘Next 100 years’ staat bij veel fans zelfs hoog bovenaan de favorietenlijstjes, vanwege de lange solo van Sambora.

Over het nummer ‘Captain Crash & The Beauty Queen From Mars’ is al langere tijd een discussie gaande. In 1997 bracht een band genaamd Oasis een B-kantje uit, met de titel ‘Stay Young’. Een paar jaar later bracht Bon Jovi het album Crush uit en al snel werden de twee tracks met elkaar vergeleken. Er is nooit officieel uitgesproken of het nummer daadwerkelijk afgeleid is van het B-kantje van Oasis, maar luisterend naar de tracks heeft het in ieder geval erg veel van elkaar weg. Afgeleid van Oasis of niet, live komt het nummer bij iedere tour toch weer terug. Tot genoegen van de fans.

Hoog niveau

De tour die volgde op dit album werd later ook uitgebracht op dvd en nog steeds verkochten de stadionshows uit. Crush werd een comeback van hoog niveau. De band brengt nog steeds albums uit, na Crush volgden albums als Bounce, Have A Nice Day en Lost Highway. Zanger Jon Bon Jovi zoekt tegenwoordig in zijn teksten en voor de camera, steeds meer de politieke kwesties op. Het maakt de band qua optredens niet minder populair, al teren ze vooral live toch wel op de enorme keuze aan oud materiaal.

Wie de band tegenwoordig live ziet, ziet wel een iets andere samenstelling. Na het vertrek van Sambora zijn het nu John Shanks en Phil X die het gitaarwerk verzorgen. Het is nu vooral de zanger die verantwoordelijk is voor de teksten, die door het vertrek van Sambora ook op dat gebied zeker heeft ingeleverd. De kwaliteit van Crush is daar een goed voorbeeld van. De band vond zichzelf opnieuw uit zonder in herhaling te vallen en scoorde als met eerdere albums. Een topplaat voor de oude fans en voor een nieuwe generatie.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...