Life is a Highway van Tom Cochrane

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Life is a Highway van Tom Cochrane. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

Tom Cochrane was in 1991 al jaren een gevierd artiest in zijn thuisland Canada, maar kende nog geen internationaal succes. Aan deze hit-droogte kwam een eind toen ‘Life Is A Highway’, afkomstig van Cochrane’s tweede album ‘Mad Mad World’, een hit werd in onder meer Australië en de Verenigde Staten.

De inspiratie voor deze ‘pluk de dag’ hymne haalde Cochrane ironisch genoeg uit zijn reis naar Afrika voor de hulporganisatie World Vision International. Het doel van deze reis was het wereldwijd onder de aandacht brengen van de hongersnood die destijds heerste in West-Afrika. Tijdens deze reis werd Cochrane dagelijks geconfronteerd met armoede, honger en wanhoop, iets wat diep onder de huid kroop van de Canadees.

Geestelijk, fysiek en spiritueel aangeslagen door hetgeen hij gezien had in Afrika concludeerde Cochrane dat hij iets vrolijks nodig had om hem weer uit het slob te trekken. Gelukkig was daar zijn vriend John Webster. Hij herinnerde Cochrane aan een vrolijk klinkende demo die hij al voor zijn reis had opgenomen. De demo bevatte enkel gemompel en een geïmproviseerd refrein, maar groeide uiteindelijk via de werktitel ‘Love Is A Highway’ uit tot het oppeppende nummer wat wij nu kennen als ‘Life Is A Highway’.

In 2005 nam de Amerikaanse countryband Rascal Flatts een cover op van het nummer voor de Disney Pixar film Cars. Dit was geen toeval, de band was namelijk goed bevriend met de baas van Pixar, John Lasseter. Toen Lasseter de band vertelde over Cars, een film waarin de kijker meeleeft met racewagen Bliksem McQueen en zijn wereld vol pratende auto’s, waren de bandleden aanvankelijk wat terughoudend. Dit veranderde volgens leadzanger Gary LeVox al snel toen Lasseter beelden liet zien van de film, de band was om en wilde door middel van de cover maar wat graag een aandeel hebben in deze film. De vertolking van ‘Life Is A Highway’ groeide uit tot het bekendste nummer van de band en bereikte nogmaals de hitlijsten!

Het succes bleef natuurlijk in thuisland Canada niet onopgemerkt. Als eerbetoon werd er in 2016 een gedeelte van de snelweg omgedoopt tot “Tom Cochrane’s Life is a Highway”. Het stuk begint in zijn geboortestad Lynn Lake en eindigt in Thompson.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...