Veilig online muziek streamen en luisteren

Er zijn heel wat manieren om online muziek te streamen. Zo zijn er uiteraard legale diensten die in Nederland hun aanbod, speciaal voor ons land, aanbieden. Dat betekent dat je daardoor alleen de muziek kunt luisteren die voor ons land beschikbaar is.

Tekst: Floris van Veen – Sr. Cyber Security Specialist van VPNGids.nl 

De kans is groot dat als je een liedje zoekt dat je in een club in het buitenland hebt gehoord, je deze (nog) niet bij de Nederlandse streamingdiensten kunt beluisteren. Vaak is het dan nodig om andere streamingdiensten in het buitenland te gebruiken om het liedje alsnog te kunnen vinden. Daardoor beland je soms wat dieper in de krochten van het internet, waardoor je uiteindelijk in een grijs gebied uitkomt. Het is dan zeker handig om je online privacy te beschermen, want niet al deze diensten hebben het beste met je online privacy voor.

Muziek streamen met VPN

In Nederland zijn er diverse legale diensten zoals Spotify en Deezer. Op deze diensten kun je soms gratis, maar meestal betaald muziek luisteren. Door zo’n dienst te gebruiken weet je zeker dat je altijd legaal bezig bent. Maar als je een Turkse band in Turkije hebt gehoord, kan het maar zo zijn dat het liedje niet in het Nederlandse aanbod is opgenomen. Meestal moet je dan iets dieper zoeken. Daardoor kan het voorkomen dat je op websites terecht komt die niet het beste met je online privacy voor hebben. Dankzij het vele doorklikken om je steeds verder in een web van advertenties terecht. Een VPN gebruiken is dan zeker een goede manier om je anonimiteit te vergroten.

Met een VPN bedoelen we een Virtual Private Network. Als je streamt met een VPN, dan stream je muziek met een anonieme verbinding. Als je muziek luistert of zelfs al op het internet surft, is je IP-adres altijd zichtbaar. Kom je per ongeluk uit op een website die niet legaal is? Dan kunnen de toezichthouders je IP-adres loggen en je een bevel geven om niet meer op zoek te gaan naar illegale bronnen. Daarnaast is de kans groot dat je IP-adres gebruikt wordt om advertenties te tonen. Die advertenties zijn lang niet altijd toepasselijk.

Jezelf onzichtbaar maken met een nieuw IP-adres

Je IP-adres is in principe het visitekaartje op het internet. Dat betekent dat je een digitaal spoor achterlaat als je websites aan het bezoeken bent. Op basis van je IP-adres kan bepaald worden of jij het was die de website bezocht heeft. Maar ook is er informatie te vinden over waar je ongeveer woont, in welk land je een computer hebt gebruikt en dergelijke.

Dit IP-adres krijg je automatisch als je een VPN-dienst gebruikt. Je eigen IP-adres wordt dan verborgen. Het enige wat zichtbaar is, is het IP-adres van de VPN-dienst. Vaak is het bij VPN-diensten bovendien mogelijk om een ander land dan Nederland te kiezen. Daardoor kun je bijvoorbeeld ook een Turks IP-adres opvragen, zodat je alsnog dat ene leuke liedje kunt gaan luisteren. In het buitenland hebben legale streamingdiensten vaak een groter aanbod.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...