Lola Montez van Volbeat

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Lola Montez van Volbeat. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

Lola Montez van de Deense metalband Volbeat was in 2013 in Nederland een bescheiden hitje, maar heeft het inmiddels geschopt tot de de nummer 83 van de Top 2000! Maar wie was Lola Montez?

Lola Montez werd op 17 februari 1821 als Elizabeth Rosanna Gilbert geboren in het Ierse Grange. Als dochter van een Britse legerofficier en een 14-jarige moeder bracht zij haar jeugd voornamelijk door in India, dit omdat haar vader werd uitgezonden naar de destijds Britse kolonie. Wanneer haar vader overlijdt aan een cholera-infectie verhuist Elizabeth naar Londen om op 16-jarige leeftijd te trouwen met de Britse luitenant Thomas James.

Helaas bleek dit huwelijk geen succes want na 5 jaar scheidden Elizabeth en haar luitenant van elkaar. Na dit ongelukkige huwelijk besloot Elizabeth om haar leven over een hele andere boeg te gooien; ze wilde een carrière als danseres najagen! Om dit te bewerkstelligen ging ze op dansles in Spanje. Geholpen door haar mediterraans ogende uiterlijk presenteerde zij zich als een exotische danseres, met een nieuwe naam: Lola Montez. Met een nieuw alter-ego en een verzameling uitdagende dansmanoeuvres op zak vertrok Lola naar Londen om daar haar eerste optreden te geven.

Helaas werd zij gedurende haar optreden herkend als de ex-vrouw van James en werd zij onder luid gejouw het podium afgejaagd. Lola liet het er echter niet bij zitten en besloot om het vaste land van Europa te gaan veroveren. Dit bleek een gouden greep, want met haar exotische looks en gewaagde dansbeweging genaamd de ‘Spider Dance’ trok zij veel bekijks.

Gedurende haar periode in Europa had zij verschillende affaires met prominenten uit de geschiedenis, zo ging zij onder anderen met componist Franz Liszt en auteur Alexandre Dumas. Maar haar levensveranderende affaire begon Lola in 1846, in dat jaar hield ze namelijk een optreden in München. Bij dit optreden was ook de zestig-jarige koning Lodewijk I van Beieren aanwezig. Lodewijk werd op slag verliefd op de jonge Lola en bood haar zelfs een landhuis aan, zodat zij dicht bij hem in de buurt bleef.

Dit was echter nog maar het begin van hun verhouding. Het werd al snel duidelijk dat Lola meer was dan een minnares, want met haar schoonheid en sterke persoonlijkheid had zij de vorst namelijk volledig in haar macht. Lodewijk overlaadde Lola met geschenken, verhief haar tot de adelstand en stond het zelfs toe dat zij invloed kon uitoefenen op de Beierse politiek. Zo besloot zij indirect welke ministers er ontslagen en benoemd moesten worden.

Dit zorgde ervoor dat de eens zo populaire Lodewijk door het volk verafschuwt werd en gedwongen werd om af te treden. Lola’s bezittingen werden geconfisqueerd en platzak moest zij via Zwitserland terug naar Londen vluchten. Na een mislukt nieuw huwelijk in Londen vertrok Lola naar San Francisco om daar voor de derde keer tevergeefs in het huwelijksbootje te stappen.

Lola zat in zak en as, haar carrière als danseres was door haar in verval geraakte uiterlijk ingestort en aan haar naam kleefde een nare bijsmaak. Hierdoor besloot zij ironisch genoeg om lezingen te gaan geven over het belang van moraal.

Dit deed zij totdat zij op 17 januari 1861 op 39-jarige leeftijd overleed aan syfilis. Lola Montez, so beautiful.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...

Dexys zonder runners

‘ IK BEN MEER DAN ALLEEN COME ON EILEEN’ Hij...