Here Comes The Sun van The Beatles

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Here Comes The Sun van The Beatles. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

In Engeland kunnen de winters echt ellenlang aanvoelen, zo wist George Harrison al in 1969. Zodra het dan eindelijk lente werd, waren die eerste zonnestralen dan ook meer dan verdiend. Buiten dat die winter zo lang leek te duren dat jaar, bouwde de spanningen rond The Beatles zich op. In 1967 overleed de manager van de band, Brian Epstein. Hierdoor moesten de mannen zelf veel van de zakelijke aangelegenheden regelen, iets dat Harrison haatte. Het kroop hem onder zijn huid, en zelfs zo erg, dat hij op de eerste echte lenteochtend besloot bij zijn goede vriend Eric Clapton langs te gaan. Dit deed hij alleen maar om alle accountants te vermijden, een verademing. Harrison wandelde door de lentezon overgoten tuin van Clapton met één van de virtuoos zijn akoestische gitaren in de hand, ging zitten, en begon met het schrijven van “Here Comes The Sun”. Uiteindelijk zocht hij de Mediterrane zon op op Sardinië om daadwerkelijk het lied af te schrijven.

Dit alles vond plaats in de nadagen van wat ooit een band bestaande uit vier mannen was. John Lennon heeft bijvoorbeeld geen bijdrage geleverd aan het nummer, omdat hij herstellende was van een auto-ongeluk ten tijde van de opnames. Daarnaast hebben The Beatles het als zodanig nooit live gespeeld, omdat ze al formeel gestopt waren met toeren toen de opnames van “Here Comes The Sun” erop zaten. Harrison speelde het voor het eerst live in 1971 bij het concert voor Bangladesh, een concert dat hij organiseerde met de Indiase sitarspeler Ravi Shankar om geld op te halen voor ontwikkelingshulp voor het land.

In 1979 schreef Harrison een vervolg op “Here Comes The Sun”, getiteld naar het kleine broertje van de zon: “Here Comes The Moon”. Hij werd op Hawaii geïnspireerd door de prachtige volle maan aldaar. Harrison geloofde zinnebeeldig dat de maan diende als nachtelijke spiegel die ons het licht reflecteerde.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...

Dexys zonder runners

‘ IK BEN MEER DAN ALLEEN COME ON EILEEN’ Hij...