Twilight Zone van Golden Earring

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Twilight Zone van Golden Earring. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

Begin jaren ‘80 hing de toekomst van Nederlands meest succesvolle rockband aan een zijden draadje. Nadat de heren van Golden Earring in 1973 wereldwijd hoge ogen gooiden met de hit ‘Radar Love’ waren de verwachtingen hooggespannen. Het lukte echter maar niet om deze verwachtingen in te lossen. De nieuwe muziek sloeg niet aan en tot overmaat van ramp ebde de aandacht uit de Verenigde Staten steeds meer weg.

Als gevolg van deze, haast letterlijke, radiostilte dachten de Hagenezen er zelfs aan om te stoppen en ieder een eigen weg te gaan. Gelukkig was daar manager van de band Freddy Haayen! Hij wist de bandleden ervan te overtuigen om nog één laatste album op te nemen en zo op rockende wijze afscheid te nemen. Zo gezegd zo gedaan, onder het toeziend oog van de Nederlandse producer Shell Schellekens dook de band de studio in om te werken aan nieuwe potentiële hits.

Omdat de carrière van de band stilstond, was gitarist George Kooymans in de tussentijd bezig geweest met het schrijven aan een soloplaat. Zo schreef hij in 1981, geïnspireerd door de televisieserie ‘The Twilight Zone’, het nummer ‘Twilight Zone’.

Verenigde Staten

In wezen ging dat nummer over het tourneebestaan in de Verenigde Staten, het reizen van optreden naar optreden zonder te weten wat er de volgende dag op je te wachten staat. Echter, het nummer bleek onbewust ook goed aan te sluiten bij de politieke en militaire spanningen in de wereld. Dit laatste perspectief bracht Kooymans en Hay op het idee om de nieuwe tekst te baseren op het leven van een spion die bang is vermoord te worden.

Dit bleek een gouden greep, want bijna 10 jaar na hun laatste grote succes besteeg de band met ‘Twilight Zone’ in 1982 zowel de nationale als internationale hitlijsten! Cruciaal voor dit succes bleek de door Dick Maas geregisseerde, voor jaren ‘80 begrippen, weergaloze videoclip. ‘Twilight Zone’ beschikt namelijk over een van de eerste verhalende en filmische videoclips. Hierdoor was de clip vaak te zien op MTV en kreeg de hit meer aandacht.

Als gevolg van hun nieuwe succes vertrokken de Hagenezen weer tijdelijk richting de Verenigde Staten om te touren en faam te maken. De Golden Earring was terug en nog lang niet uitgerockt!

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...

Dexys zonder runners

‘ IK BEN MEER DAN ALLEEN COME ON EILEEN’ Hij...