Our House van Madness

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Our House van Madness. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

De economie van het Verenigd Koninkrijk was in de jaren 80 nogal wisselvallig. In 1981 was inflatie een groot probleem voor de Britten. Deze inflatie werd veroorzaakt door de hoge olieprijzen, waardoor transportkosten omhoog gingen. De lonen gingen omhoog, omdat de inflatie omhoog ging, wat de inflatie alleen maar meer deed toenemen, en de angst voor de verwachte hoge inflatie, sneeuwbalde het effect alleen maar meer. Op het hoogtepunt (of dieptepunt), was de inflatie in het VK maar liefst 20%.

Ter vergelijking, in Nederland is de inflatie nu ongeveer 6,5%. Een economische recessie aan de overkant van het Kanaal volgde. Jonge mensen hadden weinig koopkracht, waardoor ze zich geen eigen huis konden veroorloven en lang thuis bleven wonen. Het woord inflatie lijkt hier onbedoeld ook aan te willen refereren, want het betekent letterlijk opblazen (to inflate). Britse volkshuizen bliezen zichzelf op van de grote hoeveelheid gezinsleden die op het schamele aantal vierkante meters bleven wonen. Met nostalgische gevoelens kan er teruggekeken worden op de knusse gezellige tijd waarin familie- en gezinsbanden versterkt werden. Zo sterk, dat Madness er in 1982 een lied over besloot te schrijven: “Our House”.

Het lied is geschreven door bassist en zanger Carl Smyth en gitarist Christopher Foreman. Het huis waar Smyth opgroeide, diende als inspiratie voor de tekst. Treffend aan de lyrics is de zin “something tells you that you’ve got to move away from it”, wat perfect het tijdsbeeld vangt. Het is druk, overvol, je bent te oud, maar je kunt simpelweg niet op jezelf gaan wonen, al ben je je daar redelijkerwijs wel van bewust.

Nog altijd vult het lied de Britten met blijdschap. Zo speelde de band “Our House” bij de sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen in Londen in 2012, waarbij het volledige publiek vrolijk en noot voor noot het nostalgische nummer meezong. Tijdloos.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...