Sunday Bloody Sunday van U2

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Sunday Bloody Sunday van U2. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

Het Verenigd Koninkrijk dient al eeuwen als het strijdtoneel voor enkele van de bloederigste conflicten uit de geschiedenis. Een van deze conflicten was de nationalistische strijd in Noord-Ierland, met als absolute climax de van begin 1960 tot 1998 durende gewelddadige periode genaamd ‘The Troubles’. Een van de vele uitspattingen van geweld tijdens ‘The Troubles’ is Bloody Sunday, dat plaatsvond op 30 januari 1972 in Derry, Noord-Ierland.

Hier openden Britse soldaten het vuur op ongewapende burgers die bijeen waren gekomen voor een vreedzame protestmars. Veel van de slachtoffers werden van dichtbij neergeschoten. In totaal resulteerde dit incident tot 14 dodelijke slachtoffers, waaronder enkele minderjarigen. Het bloedbad in Derry staat geregistreerd als het incident met de meeste dodelijke slachtoffers bij een enkele schietpartij van het gehele Noord-Ierse conflict en diende als inspiratie voor een van de bekendste protestliederen die de muziekindustrie rijk is: ‘Sunday Bloody Sunday’.

11 jaar, 1 maand en 21 dagen na het bloedvergieten werd de wereld dankzij U2 herinnerd aan het incident. De basis voor ‘Sunday Bloody Sunday’ vloeit voor uit een onzekere The Edge, de gitarist van U2. The Edge twijfelde destijds namelijk aan zijn eigen kunnen als tekstschrijver en muzikant. Toen er bovenop deze depressieve gedachtes ook nog een ruzie met zijn vriendin ontstond moest The Edge zijn angsten en frustraties van zich afschrijven en vertalen naar muziek. Het fundament van ‘Sunday Bloody Sunday’ was geboren.

Om de band te beschermen was het nodig dat zanger Bono de tekst hier en daar herschreef, omdat de teksten van The Edge te agressief en choquerend waren. De band wilde de wreedheden van de strijd namelijk liever blootleggen zonder een kant te kiezen. Desondanks waren sommige kritische luisteraars alsnog van mening dat het een ‘rebel song’ was voor de Ierse Nationalisten. Als gevolg hiervan hoor je Bono tijdens veel live-optredens het nummer introduceren en daarbij verduidelijken met de leuze “This is not a rebel song”.

Zo leidde menselijke wreedheid tot een wereldhit en zullen wij de slachtoffers van die ene vreselijke zondag nooit vergeten.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...

Dexys zonder runners

‘ IK BEN MEER DAN ALLEEN COME ON EILEEN’ Hij...