Nickelback: Gewoon doorrollen

Nickelback zal nooit het lievelingetje van de klas worden. Lekker belangrijk natuurlijk want het Canadese kwartet stoomt gewoon door. Het nieuwe album Get Rollin’ is er eentje met meerdere gezichten. Tijden voor een onderonsje met de familie Kroeger. 

Door: Jean-Paul Heck

Ze zijn één van de meest succesvolle rockbands van deze eeuw Het is een beetje kinderachtig om altijd weer terug te komen op alle haat tegen Nickelback. De band uit Canada maakt al jaren prima albums en scoorde de ene millionseller na de andere. Daarnaast zijn het ook nog eens superaardige kerels. Jaren terug bezocht ik de band in de studio van zanger Chad Kroeger nabij Vancouver. Ze werkten op dat moment aan een plaat die de titel All The Right Reasons mee zou krijgen. Het album explodeerde een paar maanden later in het gezicht van de rockfans en uiteindelijk werden er meer dan 11 miljoen exemplaren en stond wekenlang op nummer 1 in Amerika en Canada. Een paar jaar daarna reisde ik naar Stockholm om een promofilm op te nemen. De band bleef daarna goed scoren maar het succes van All The Right Reasons werd nooit meer gehaald.

Het nieuwe werkstuk Get Rollin’ is een album die de band opnam met hun oude metgezel Chris Baseford. Het is een stevige werkstuk geworden maar niet de heavy metal-plaat waarover Kroeger het weleens over had. Saillant detail is dat Nickelback altijd een hoog ‘ do it yourself’ gehalte heeft. De band heeft geen manager en laat zich door niets en niemand iets vertellen. Mike Kroeger, de bassende broer van Chad, is de meest spraakzame in de band. We spraken hem terwijl hij met zijn gezin op vakantie op Sicilië was. Volgens hem is Get Rollin’ op een hele relaxte manier ontstaan.

‘We begonnen pas eind 2020 te praten over het eventueel opnemen van een aantal tracks. Normaal is Nickelback op z’n best als er een deadline is maar die was er nu niet. Er stond in 2020 een tournee op stapel maar die werd gecanceld. Voor ons was dat het moment om alles te laten vallen en eindelijk eens rust te nemen. Ik wilde mijn broer ook niet opjagen om songs voor een nieuwe plaat te schrijven. Het is ook niet eerlijk om de meest creatieve persoon in de band te pushen. Dat werkt gewoon niet.’ Pas toen de bandleden zagen dat collega’s langzaam opnames en tournees begonnen te plannen, kwam het viertal in actie.

‘ Het werd pas een beetje urgent toen langzaam alle deuren weer opengingen.’ Mike Kroeger is overigens de enige die al 16 jaar lang met zijn gezin in Los Angeles leeft. ‘ Chad woont nog altijd in Abbotsford, de plek waar jij ooit was om ons te interviewen. De anderen leden wonen ook allemaal in de buurt van Vancouver.’ Chad Kroeger heeft daar zoals gezegd een prachtige studio. Er was alleen een probleem. ‘ Ik woon in Amerika en ik moest twee weken in quarantaine om überhaupt in Canada te komen. Daardoor heb ik eerlijk gezegd niet zoveel te maken gehad met het creatieve gedeelte van Get Rollin’ .

Het was vooral Chad die zich met een aantal songschrijvers had teruggetrokken om aan de plaat te werken.’ Het groeide uiteindelijk uit tot wellicht de meest gevarieerde plaat in het oeuvre van de band. Kroeger kreeg daarbij de hulp van  songschrijvers zoals Arnold Lanni (keyboardspeler van de band Sheriff en mede-componist van de hit When I’m With You), countrymuzikant Troy Cartwright en de Canadees Colemann Hell.  Kroeger is er blij mee, al zijn de heren niet de componisten voor metalrocksongs.

‘ Weet je, ik zou best een heavy metal-plaat willen opnemen maar dat werd gemanipuleerd door de media. Uiteindelijk werd gesproken over een heavy metal-plaat van Nickelback maar dat is nooit het geval geweest. Kijk, ik hou van Slayer en het lijkt mij geweldig om ooit een plaat te maken met Slayer-songs.’ Opvallend is dat Get Rollin’ start met een aantal stevige songs maar gaandeweg verandert de sfeer. ‘We hebben altijd met Nickelback geprobeerd om andere genres uit te proberen. Het is gewoon het perspectief van waar wij vanuit schrijven. Er wordt weleens gezegd dat Nickelback maar één type song maakt maar dat is natuurlijk grote onzin. Die opinie is gemaakt door mensen die alleen maar onze songs van de radio kennen.’ Grappig is dat een band zoals AC/DC ook vaak hierop werd aangepakt. Gitarist Angus Young reageerde daar jaren geleden ludiek op met de opmerking: ‘ Wat is het probleem? We hebben 200 miljoen platen verkocht…’

Kroeger lacht er dan ook hartelijk om. ‘ Angus kreeg ooit de vraag voorgeschoteld: ‘Waarom klinkt jullie nieuwe album precies zoals de vorige plaat?’ Angus antwoordde daarop: ‘ Je zit fout. De nieuwe plaat klinkt exact zoals ALLE platen die we ooit hebben gemaakt.’ Het gaat volgens Kroeger om het DNA. ‘ Wij zijn een band die meteen herkenbaar is en dat is erg belangrijk.’  Op Get Rollin’  staat een prachtige song met de titel Tidal Wave. ‘ Toen ik in de studio kwam om op dit nummer de bas in te spelen, was ik even zoekende. Chad wil ik er altijd bij hebben als ik iets inspeel. Tijdens de opnames zei Chad: ‘ Ik wil dat je speel met een Sting-feel.’  Ik begreep wel wat hij bedoelde. Dit nummer gaat een richting op die we nooit eerder met Nickelback bewandelde en dat maakt het wel uitdagend.’

Get Rollin (BMG) van Nickelback is nu te koop.

NICKEL & DIME

Het oeuvre van Nickelback groeit gestaag. Soundz zet de drie beste platen van de Canadese band op een rij.

All The Right Reasons (2005)– Dit is de plaat waardoor veel rockliefhebbers de band haten. Maar ach, als je er 11 miljoen van verkoopt doe je toch iets goeds.

Silver Side Up (2001) In deze tijd schurkte de band nog veel meer aan tegen de grunge-sound van bijvoorbeeld Soundgarden. Een prima plaat met nauwelijks een slechte song

Dark Horse (2008) -Na het succes moest alles een stapje hoger. De band eindigde uiteindelijk bij succesproducer John ‘ Mutt’ Die had immers van rockplaten van AC/DC (Back in Black) en Def Leppard (Hysteria en Pyromania) zo’n succes gemaakt. Vooral de songs op Dark Horse zijn, mede door de inbreng van Lange, zeer de moeite waard.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

Sting in AFAS Live is waardig en tijdloos

Als de Rolling Stones een paar optredens in een...

Harmonie in populariteit: de verrassende symmetrie van Geert Wilders en rapmuziek

In de ogenschijnlijk uiteenlopende werelden van de Nederlandse politiek...

Shane MacGowan : eindelijk rust

Ik ben erg trots op dit interview maar als...

Jennifer Lopez kondigt nieuw album en film aan: This Is Me Now…

Jennifer Lopez's langverwachte nieuwe muziekproject THIS IS ME…NOW begint...