Song 2 van Blur

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Song 2 van Blur. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

Woo-hooo! ‘Song 2’ van de Britse rockband Blur wordt door jong en oud meegeschreeuwd en is met een half miljard streams op Spotify absoluut het bekendste nummer van de Londense band. Niet gek voor een nummer wat oorspronkelijk als grap begon. Het idee voor het nummer ontstond namelijk toen frontman Damon Albarn een langzamere, akoestische demo van ‘Song 2’ liet horen aan leadgitarist Graham Coxon. Coxon, die een intense behoefte had aan het maken van muzikaal lawaai, stelde voor om het tempo te versnellen en het nummer keihard in te spelen.

Omdat het rauwe nummer totaal niet aansloot bij wat de band op hun voorgaande vier albums had laten horen leek het Coxon grappig om de platenbonzen eens flink te laten schrikken en ‘Song 2’ bij hun platenmaatschappij Food Records aan te dragen als single voor het nieuwe album. De rest van de bandleden sloten zich aan bij het complot en hielpen Coxon en Albarn met het verzinnen van onzinnige lyrics voor de rest van het nummer.

Toen het moment daar was en de band hun razendsnelle rocker liet horen aan de platenmaatschappij wisten ze niet wat hen overkwam, de platenfirma was namelijk helemaal weg van het nummer! Zelfs de werktitel, ‘Song 2’, mocht aanblijven. Dit terwijl de band die naam enkel gebruikte ter aanduiding van waar op het album het nummer moest komen te staan.

Achteraf bleek de titel perfect te passen bij het nummer. ‘Song 2’ bestaat namelijk uit twee refreinen en twee coupletten en duurt precies twee minuten en twee seconden. En alsof dat nog niet genoeg tweeën zijn is het ook nog zo dat Albarn’s kenmerkende “woo-hooo” uit twee lettergrepen bestaat en ‘Song 2’ het schopte tot een #2 notering in de Britste Top 40.

In de jaren na de lancering van ‘Song 2’ bleek het nummer bij uitstek geschikt om als muzikale ondersteuning te dienen voor stoere auto reclames, gewaagde stunt video’s én voor het promoten van stealth fighter gevechtsvliegtuigen voor de Amerikaanse luchtmacht. Althans, dat vond het Amerikaanse defensiebedrijf Northrop Grumman. De band, en met name de uitgesproken pacifist Albarn, deelde deze mening niet en wees de gigantische som geld af. Zo blijft ‘Song 2’ een nummer om schaamteloos op te rocken!

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...