Doe Maar: afscheidsconcerten in 1984

Deze inhoud is alleen beschikbaar voor Soundzlife leden.

Schrijf je in voor het gratis basis abonnement en krijg toegang tot alle artikelen
Weet alles over muziek!

De Maaspoort in ’s-Hertogenbosch werd uiteindelijk de locatie voor één van de bekendste concerten in Nederland. Twee concerten eigenlijk. Want Doe Maar speelde op 14 april 1984 in de middag én in de avond de laatste show ooit. Het zal voor de bezoekers van het middagconcert niet anders hebben gevoeld dan de bezoekers in de avond. Vele tienertranen vloeiden. De band Doe Maar was on-Nederlands populair en heeft van stoppen op je hoogtepunt een understatement gemaakt.

Tekst: Stijn Baarendse

On this day – 14 april 1984: afscheidsconcerten Doe Maar

De beslissing om er mee te stoppen viel twee maanden eerder, op maandag 13 februari. Het succes bracht geen voldoening meer. “Op het podium was voor ons niets meer te winnen”, zei Henny Vrienten er naderhand over tegen Vrij Nederland. “Als ik even begon te swingen, vielen de meisjes al flauw met alle consternatie van dien.” De band kon zichzelf niet meer zijn en ze hadden niet het gevoel dat het om de muziek ging.

Hype brengt vooral ellende

Doe Maar werd een merk, waar veel merchandisers graag mee gingen lopen. De kleuren en het bandlogo kwamen op allerlei kledingstukken en accessoires terecht. De band verdiende, ondanks allerlei rechtszaken, naar eigen zeggen maar aan twintig procent van die illegale merchandise. Haast iedere winkel wilde verdienen aan het merk Doe Maar. Daarnaast ging de buitenwereld de band, door de hype en alle merchandise, zien als een commercieel bedrijf. Iets wat de muzikanten zelf absoluut niet wilden. Het bracht vooral ellende, in plaats van voldoening.

Flauwvallende en gillende tienermeisjes

Door het beeld van flauwvallende en gillende tienermeisjes bij de concerten haakten volgens manager Frank van der Meijden ook meer en meer volwassen muziekliefhebbers af. Voor Van der Meijden werd het steeds lastiger om afspraken en optredens te plannen. De band ging steeds meer opzien tegen dit soort momenten. Het ‘bedrijf’ Doe Maar legde ze veel druk op. In 1984 stond een grote tournee gepland en er moest dus een hit komen om de zalen weer te vullen. Doe Maar wilde zelf een andere muzikale weg inslaan die zou moeten leiden tot het bereiken van meer leeftijdsgenoten. Het gesprek over de toekomstplannen en het nieuwe album, in de studio op 13 februari 1984, leidde tot het einde van de band. Iets wat niemand direct voor ogen had die ochtend, maar de lol was er al een tijdje vanaf.

Het einde van de band Doe Maar

Dus kwam er een officieel einde door de concerten op 14 april 1984. Via radio en televisie werd live verslag gedaan van het afscheid van Doe Maar. Zo kon heel Nederland getuigen zijn van de gekte rondom de band, de gillende fans en flauwvallende meisjes. Maar bovenal kon heel Nederland voor een laatste keer genieten van de muzikale kwaliteiten van de bandleden.

Doe Maar heeft sindsdien gelukkig nog meerdere malen opgetreden. In 2000 vonden de eerste reünieconcerten plaats en sindsdien hebben ze, met al hun bekende hits, al vaker grote shows gegeven. Het tienerpubliek van toen is net als de band een stukje ouder geworden, maar zingt ieder nummer nog steeds woord voor woord mee.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...