Met het nieuwe album Spirit levert Depeche Mode niet alleen het zoveelste meesterwerk af, maar ook een politiek statement. Soundz bezocht het trio in Berlijn. “Wij merken dat de ellende ons meer bij de keel grijpt dan voorheen.”

Andrew Fletcher wil maar wat graag het nieuwe album omschrijven. “Het is een donker album dat volgens mij heel goed aansluit op de wereld van nu. Er is in deze wereld weinig ruimte voor subtiliteit. De toetsenist legt een lijntje naar het derde Depeche Mode-album, Construction Time Again. “Dat was de eerste keer dat we politieke en maatschappelijke thema’s adresseerden.”

Op Spirit werkt Depeche Mode samen met de Engelse producer James Ford. De man werkte eerder met onder meer Arctic Monkeys, Florence + The Machine, Foals en Mumford & Sons. Daarnaast is hij lid van het elektronische duo Simian Mobile Disco en is hij de geestelijk vader van The Last Shadow Puppets. “Een grote naam die perfect bij Depeche Mode past. Hij is een meesterlijk goede producer, werkt erg snel en daarnaast weet hij om te gaan met elektronische instrumenten. Niet eerder hebben we een producer zoveel macht gegeven. Zeker door hem klinkt Spirit zo uitdagend en verrassend. Daarnaast was hij een geweldige katalysator tussen David en Martin. Die kunnen nog weleens clashen over dingen, maar James was er altijd als de kippen bij om de juiste knoop door te hakken.”

Tussen een lach en een traan

Toch vindt Fletcher Spirit niet zo zwartgallig als eerdere releases van de band. “Er is ook genoeg humor te vinden op Spirit. Ja, we hebben echt wel humor, alleen is die scheidslijn tussen een lach en een traan bij ons altijd dun. Weet je, er komt tegenwoordig genoeg vrolijke en nietszeggende muziek op de markt. Daar hoeven wij niets aan toe te voegen.”

Lees het complete verhaal in de nieuwe Soundz

 

Zoeken