NIEUW ALBUM GITAARWONDER SIMO

rsz cover simo

 

Op 15 september 2017 verschijnt Rise & Shine, het nieuwe album van de Amerikaanse band SIMO op het label Provogue. Op Rise & Shine komt SIMO met een fris, nieuw geluid. Het album staat vol met rokerige soul ballads, psychedelische rock instrumentals, scherpe,

bluesy bangers en funky rocksongs die niet onderdoen voor legendarische Stax releases.

Op Rise & Shine, het nieuwe SIMO album, breidt de band het geluid uit naar voorheen onverkend terrein. In de studio oversteeg SIMO elke voorspelbaarheid en heeft de band een genuanceerde plaat geproduceerd die hun visie, talenten en onweerlegbaar hun groei representeerd.

Het album begon vorm te krijgen terwijl de band, de drie bandleden van SIMO – zanger, gitarist en frontman JD Simo; drummer Adam Abrashoff en bassist Elad Shapiro – hebben het grootste deel van 2016 onafgebroken getourd. In 2016 verlieten ze hun hoofdkwartier in Nashville om maar liefst 215 shows te spelen in 9 verschillende landen om hun Billboard top 10 blues album, Let Love Show the Way, aan de man te brengen. Terwijl de tour vorderde schreef het het trio constant nieuwe muziek, akkoorden schema’s werden uitgezocht en tijdens soundcheck werden de puntjes werden op de i gezet van de nieuwe song arrangementen. Het was een tijd van groei en zelf-ontwikkeling voor iedereen wat leidde tot betere vriendschappen, groei als muzikanten en als mens. Tegelijkertijd veranderde de buitenwereld drastisch. Politieke specialisten die elkaar de tent uit schreeuwen. Verkiezingen die kandidaten tegen elkaar opzetten, partij versus partij, buurman tegen buurman. De behoefte om muziek te schrijven die echt iets te betekenen heeft -  muziek die niet alleen de band zijn explosieve kracht demonstreert, maar ook een heldere boodschap draagt – was groter dan ooit.

“Deze plaat gaat over verandering,” zegt Elad, die zich in 2015 bij de band voegde. “We keken naar wat er gebeurde in ons eigen leven en naar wat er gebeurde in de wereld om ons heen. Iedereen is aan verandering onderhevig, zowel op persoonlijk-, politiek- en sociaal vlak. We hebben het zien gebeuren. We hebben het kunnen voelen. En nu schrijven we er over.”

Op Rise & Shine introduceert de band zijn nieuwe, uitgebreide sound, welke de grenzen tussen genres en generaties doet vervagen.. SIMO’s vorige release, Let Love Show the Way, stond vol rock & roll invloeden. Vol met grote buizenversterkers, vintage vibes en heel veel volume. Rise & Shine ondermijnt deze basis niet, maar doet het geheel naar nieuwe hoogtes stijgen. Gretig om onverkend terrein te betreden, hebben de mannen ruimte gemaakt voor langzame, rokerige soul ballads (“I want Love”); psychedelische rock instrumentals en funk rockers die niet onderdoen voor Stax. Dit alles komt samen in het charisma en de klik tussen de drie muzikanten die in het afgelopen jaar meer dan 300 dagen samen gespendeerd hebben. Ze zijn er in geslaagd om de kunst van de toekomst recht in de ogen aan te kijken zonder hierbij het verleden uit het oog te verlizen, compleet eigen te maken.

“Wanneer je door mijn platencollectie heen gaat en naar de wat meer recentere albums kijkt,” legt JD uit, “kom je onder andere The Roots, Wilco, Alabama Shakes en Ryan Adams tegen. Ik luister ook veel naar oude soul. Isaac Hayes. Funkadelic. Bob Dylan. Met Rise & Shine heb ik geprobeerd mijn normale muzikale smaak wat los te laten en niet voor de gemakkelijke weg te kiezen.

SIMO begon met het opnemen van Rise & Shine in februari 2017. Ze hebben het album zelf geproduceerd (met een beetje hulp van muzikaal engineer Don Bates) in Nashville’s House of Blues Studio D. Ze werkten op hun eigen tempo meer dan een maand aan het opnemen van de plaat.

“Er waren een heleboel sonische experimenten aan de gang,” herinnert Adam zich. “Elk nummer heeft echt zijn eigen geluid,” voegt JD toe. “We hebben er ontzettend veel moeite gestopt om te zorgen dat elk nummer zijn sonische identieit, passend bij het gevoel dat het nummer, uitstraalt. Ook als dat betekende dat je elke dag weer helemaal opnieuw de studio moest opbouwen”.

SIMO heeft keihard gewerkt, de band maakte dagen van 3 uur ’s middags tot in de vroege uurtjes van de volgende ochtend.

“Sommige platen komen sterk op mij over alsof ze midden in de nacht geschreven zijn,” zegt JD, terwijl hij terugdenkt aan hoe ze “Be with You” om kwart over vijf in de ochtend in één keer opnamen. “Wanneer ik Frank Sinatra “One for My Baby (and One More for the Road)” hoor zingen, klinkt het voor mij alsof het 02:00 ’s nachts is. Bob Dylan’s “Sad-Eyed Lady of the Lowlands” klinkt alsof het 03:00 of 04:00 in de nacht is. Er waren sommigen nummers van ons waarvan ik wist dat zo’n nachtelijk gevoel voor ons een voordeel kon zijn om vast te leggen. Jij werkt terwijl de hele wereld slaapt.”

Hoewel JD als voormalig sessiegitarist op bijna 500 albums heeft gespeeld, nam hij Rise & Shine’s tijdverslindend creatieve proces niet voor lief. “Ik heb nog nooit aan een plaat gewerkt die zó lang duurde om op te nemen,” voegt hij toe. “Ik was heel erg dankbaar dat we die kans hebben gekregen.”

Hartstochtelijke vocalen die doen denken aan Prince of Al Green; ritmische tracks geïnspireerd door de dikke swagger van Isaac Hayes en de funky spirit van D’Angelo. Exuberante, gedetailleerde sonische landschappen die je doen denken aan Pink Floyd. Rauwe, naakte songwriting die de sluier voor de luisteraar op doet heffen.

Met Rise & Shine is SIMO erin geslaagd om niet te trachten oude geluiden te recreëren maar om nieuwe geluiden uit te vinden. Het is de band zijn meest expansieve album tot nu toe, het werk van een band op zijn creatieve, avontuurlijke piek.

Bekijk hier de video voor de eerste single

SIMO – People Say (Official video)

https://youtu.be/8fTq-KrvzVc

Tourdates

Tue 26-Sep-17 GB London The Borderline

Thu 28-Sep-17 NL Amsterdam Bitterzoet

Fri 29-Sep-17 BE Brussels AB Club

Sun 01-Oct-17 DE Berlin Lido

Mon 02-Oct-17 DE Hamburg Fabrik

Tue 03-Oct-17 DE Bochum Zeche Bochum

Thu 05-Oct-17 DE Aschaffenburg Colos-Saal

Fri 06-Oct-17 DE München Backstage Halle

Nieuw album Walter Trout met 14 andere bluessterren

 

 walter cover klein

 

Walter Trout is het kloppende hart van de moderne blues rock scene. Gerespecteerd door de oude garde, bewonderd door de jonge honden. Aanbeden door de fans die na elke show zijn hand schudden. Na vijf decennia in de blues bizz, is Trout de lijm die de blues community samen houdt, in een tijd waar de wereld nog nooit zo verdeeld is geweest. Ook is hij de enige artiest met de visie, het talent en het, adresboek om een project als We’re All In This Together te kunnen doen. “Het was een pittige klus ja om deze plaat bij elkaar te krijgen,” geeft hij toe. “Maar ik denk dat ik gewoon een boel vrienden heb, snap je....?”

Voordat je überhaupt een noot hebt gehoord, heeft ‘We’re All In This Together’ je aandacht al te pakken. In samenwerking met veertien wereld sterren – waaronder Joe Bonamassa, Kenny Wayne Shepherd, John Mayall en Randy Bachman – heeft Trout het meest bewonderenswaardige album van het jaar geschreven. Deze plaat bood Trout troost na een aantal soloplaten die het verhaal vertelden van zijn bijna fatale leverziekte in 2014. “Nu was het goede moment voor deze plaat,” zegt hij. “Battle Scars [2016] was zo’n intens stuk werk, geschreven terwijl de tranen over mijn gezicht rolden. Ik had echt even een pauze nodig, ik moest iets leuks en lichtvoetigs doen. Dit album was echt een en al plezier om te maken.”

Als je de aftiteling van “We’re All In This Together” nakijkt zie je het bewijs van Trout’s ongelooflijke carrière. Toetsenist en oude vriend Skip Edwards bijvoorbeeld, groeide op in hetzelfde New Jersey circuit als Trout in de vroege jaren 70, waar hij nog de ver-ontwikkelde leadgitarist voor Wilmont Mews was. Ook orgel tovenaar Deacon Jones, de West Coast bandleader wie een twintig-nog-wat jarige Trout onder zn hoede nam en hem introduceerde in de blues wereld. Trout heeft op deze manier gespeeld met titanen zoals John Lee Hooker en Big Mama Thornton. “Deacon heeft mij een soort van ontdekt toen ik naar LA verhuisde in de zeventiger jaren,” reflecteert Trout. “Dus ik sta bij hem in het krijt.”

Trout verwelkomt ook een handvol vrienden uit het recente all-star project The Supersonic Blues Machine, een samenwerking tussen Warren Haynes, Robben Ford en Eric Gales. Dan heb je ook nog John Mayall, de leeftijdloze Britse blues-boom godfather. John huurde Trout in voor the Bluesbreakers in 1985 en speelt nu mee op Blues For Jimmy T. “Ben ik trots dat ik mezelf een voormalig Bluesbreaker mag noemen?” Reflecteert Trout. “Ja tuurlijk! Wat een referentie. Dat is een heel exclusief clubje en ik weet zeker dat wanneer ik er niet meer ben, dat dat hetgeen is waarvoor ze me zullen herinneren. Dat ik 5 jaar lang een Bluesbreaker was.

Vanaf het moment dat hij voor voor zichzelf is begonnen in 1989, is Trout zijn solo carrière een succes. Met eindeloos touren en klassieke albums zoals zijn vlaggenschip Life in the Jungle (1990), zijn doorbraak Walter Trout (1998) en het politiek getinte Blues For The Modern Daze, won hij internationale steun en heeft hij - nog steeds groeiende – verkopen.

Jaren ‘on the road’ hebben hem ook hele hechte vriendschappen opgeleverd. Zoals bewezen op zijn plaat Full Circle (2006). “Het nieuwe album zou eigenlijk Full Circle Volume 2 gaan heten, maar ik wilde een positieve titel in deze gekke tijden.”

In tegenstelling tot vroeger, waar Full Circle alle gasten gewoon naar de studio kwamen om hun partijen op te nemen, zijn de ontwikkelingen in de opname technologie inmiddels zo ontwikkeld dat de gasten op We’re All In This Together hun steentje op afstand konden bijdragen. “In de studio was het de basis van de band. Die bestond uit mijzelf, Sammy Avila [keys], Mike Leasure [drums] en Johnny Griparic [bass] met Eric Corne die produceerde,” legt hij uit, “en toen konden de meeste mensen hun tracks gewoon opsturen. Maar het is echt lastig te horen dat we niet samen in de studio staan. Als je naar de Warren Haynes track luistert, waar we dat gitaar gesprek voeren op het einde, klinkt het alsof we elkaar gewoon in de ogen aankijken, snap je?”

               Ze zeggen dat je een man kan beoordelen door het gezelschap om hem heen. Als dat het geval is, is We’re All In This Together het bewijs van Trout zijn positie in de blues scene. Dit is niet het geluid van een artiest die het maar net red met hulp van zijn vrienden, maar van iemand die zich in positieve zin ontwikkeld op een album wat zijn laat-ontwikkelde carrière zeker nog een flinke boost geeft. “Ik ben 66 jaar oud”, vertelt Trout, “maar ik heb het gevoel alsof ik in de beste jaren van mijn leven zit op het moment. Ik voel me fysiek beter dan dat ik in jaren heb gedaan. Ik heb meer energie. Ik heb een hele andere waardering gekregen voor het leven, de wereld en mijn carrière. Ik wil dat het leven spannend is en gevierd word. Ik wil het leven bij de ballen pakken en niet meer los laten, snap je?

 

Chris Simpson neemt definitief afscheid met Magna Carta theatertour.

Bijna 50 jaar lang toerde Chris Simpson alleen en met zijn Engelse folk-formatie Magna Carta door de wereld. Maar voor geestelijk vader en muzikaal leider Chris Simpson is het nu welletjes. ,,Het kost mij steeds meer energie om zo’n tournee op te zetten. Daarnaast ben ik de laatste jaren druk bezig met het schrijven van boeken. Dat is een grote passie van mij.” De komende maand speelt Simpson met een groep fantastische muzikanten de topstukken uit zijn oeuvre in een aantal geselecteerde Nederlandse theaters.

Lees meer...

Soundz Dynaudio Xeo 2: de beste draadloze speaker in z'n klasse

De laatste jaren is er een ware revolutie gaande in de woonkamer van de muziekliefhebber: de logge hifi-installatie van weleer maakt steeds vaker plaats voor een compact, stijlvol en makkelijk – via smartphone of tablet - te bedienen actief speakersysteem. Er zijn inmiddels verschillende aanbieders die producten aanbieden die verschillen in prijs, design én kwaliteit. Hier op de redactie van Soundz hebben wij geluidskwaliteit natuurlijk hoog in het vaandel en daarom hebben wij in samenwerking met de gerenommeerde Deense speakerfabrikant Dynaudio een eigen speaker ontwikkeld: de Soundz Xeo 2.

Lees meer...